perjantai 22. tammikuuta 2010

Uusretroa, retroa vai jopa vintagea?

Uusimmassa Koti ja Keittiö -lehdessä (1-2/2010) oli teemana retrokodit. Samassa yhteydessä oli selvennetty termejä "retro" ja "vintage". Lehden mukaan retroa ovat uudet, mennyttä aikaa jäljittelevät tuotteet. ja aito vanha tuote on vintagea. Sisustus taas voi olla retro, vaikka se koostuisi aidoista ajan kalusteista. Se kun on koottu jälkeenpäin antamaan vaikutelma vanhasta. Eli vanhaa jäljittelevät kodit ovat retroja, mutta jos koti olisi alkuperäisen asukkaan koti, se olisi vintagekoti.

Mielenkiintoinen määritelmä. Kyllähän tuossa tietty logiikka on. Mielestäni ihmiset eivät kyllä normaalisti käsitä termejä noin. Ja sitten siihen rinnalle voi vielä heittää termin "uusretro". Kyllä on termiviidakko valmis.

Tässä kaksi samantyylistä valaisinta. Toinen aito vanha, kesäkodistamme löytynyt ja toinen uustuotantoa, Onnipuodista tilattu. Yllä olevan määritelmän mukaan kaupunkikodissamme molemmat olisivat siis retroa. Hmm.

Toinen juttu on sitten terminologia vaatepuolella. Tässä muutamia tyttöjen kaapeista kaivettuja aitoja, vanhoja vaatteita. Retrovaatteiksi niitä sanoisin...Ja tässä sitten selkeää uusretroa, jota meiltä myös löytyy jonkin verran.


Miten sitten nämä Kartio-lasit? Vanhaa ja uutta. Uustuotannostakin puhutaan... En kyllä tuota vanhaa vihertävää ehkä retrolasiksi nimeäisi...


Termejä on paljon, mutta yhdestä olen varma. Minua miellyttävät nämä vanhat versiot. jotain niissä on. Niihin liittyy tarinoita ja ne ovat persoonallisia. Minä tykkään... Mites sinä?

Ja palaan alkuun. Oli kiva lehti ja kivat retrokodit.

9 kommenttia:

 1. Taas löytyi yksi kiva blogi! Sait lukijan:)

  VastaaPoista
 2. Joo-o, ompa siinä käsitettä kerrakseen. Niistä voidaankin sit alkaa vääntää juttua tyyliin: Aika kiva toi sun vintagelamppu ja uusretrolamppu vasta kiva onkin...hehe.
  Retro on retro minulle ja vintagen yhdistän kyllä hiukan eri tyyliin ja eri juttuihin, kuten esim. vanhoihin iltapukuihin. No, kukin tavallaan!

  Mukavaa iltaa :)

  VastaaPoista
 3. hih, blondi kun olen, ipuin kärryiltä jo heti alkuun! :)
  mutta olkoon mitä vain, niin kuvisasi kaikki jutut ihania!

  VastaaPoista
 4. =) Nuo termien oikein käytöt on aiheuttanut paljon miettimistä monesti... Mie käytän sanaa retro, silloin kun tarkotan jotain uutta vanhan näköistä tuotetta. Ja sitten sanon oikeasti vanhaksi (tai joskus vintageksi) niitä juttuja jotka on oikeasti vanhoja =)

  VastaaPoista
 5. Nyt meni jo retrot ja vintaget ja uuusretrot mukavasti solmuun ; )
  Pääasia, että näyttää hyvältä ja että tykkää. Ja minä kyllä tykkään juurikin vanhoista, mitä se nyt sitten onkaan? Vintageako-kö?

  VastaaPoista
 6. Kiva postaus! Just eilen jonkun blogiin kommentoin, että uustuotanto on ihan kiva juttu, mutta ei niissä oo sitä jotain mitä on aidoissa vanhoissa..

  VastaaPoista
 7. Nämä termit ovat oikeasti kunnon viidakko. Itse olen päättänyt nauttia vintagesta ja retrosta ihan termeistä riippumatta. Tuo lehden termisuomennos vaan lähinnä huvitti minua!

  Retrokasta viikkoa kaikille! Oli muuten kiva kaivella kotoa kaikkea retrosta. Sitähän löytyy...

  VastaaPoista
 8. Jaa-aa... Aika usein mun mielestä puhutaan "retrosta", kun tarkoitetaan 60-70 -lukujen reipasta värikästä tyylistä ja "vintagesta", kun tarkoitetaan vähän vanhempaa, mummolaromanttista tyyliä.

  Tai sitten olen vain itse päätellyt näin :-)

  VastaaPoista
 9. Sellaista termiä kuin uusretro ei oikeasti ole. Uustuotantoa vanhasta on retro ja se aito vanha juttu on vintage. Myös vaatteissa se on retro,kun on kyse aidosta vanhasta. Tämä uusretro termi kuulostaa hienolle,joten sen takia se varmaan on jäänyt niin monelle elämään.

  Lastenvaate liikkeet esim. netissä eivät myy uusretroa vain nimenomaan retroa. Huuto.netti puolestaan on täynnä uusretroa,joka on myyty kaupoista ulos retrona.

  VastaaPoista

Kiva kun kävit blogissani! Kiitos kommentistasi!