keskiviikko 21. huhtikuuta 2010

Rojusta eroon, osa 2

Rojuterapeutti Nonna täällä taas! Terapia on jatkunut kotonani kiireisen viikonlopun jälkeen, ja tekin blogissani kävijät saatte nyt muutaman vinkin omiin projekteihinne.

Rojupinojen läpikäynti ei ole se vaikein kohta. Enemmän työtä vaatii rojujen hävittäminen. Vaihtoehtoja on useita:
Korjataan ne tavarat, joita voi vielä käyttää ja joiden korjaus onnistuu helposti. Ei tosin kannata huijata itseään ja kasvattaa korjauspinoa, jos tietää, että parsiminen ja korjausompelu ei innosta. (Huomatkaa hieno vino silmäneulani...)

Mikäli korjaus ei onnistu, kannattaa miettiä onnistuuko kierrätys tai uusiokäyttö. Meillä kulahtaneet trikoot menevät remonttirättien kassiin. Kesäkodin maalaushommissa on aina tarve erilaisille sotkuräteille. Tyttöjen sukkahousuista olen leikannut ronskisti terät pois, ja niitä on käytetty talvella leggingseinä farkkujen alla.

Kierrätys on kivempaa, kun hankkii kivat säilytysastiat kierrätettäville. Meillä paperit kerätään Ricen kassiin, jota viitsii säilyttää ihan näkösällä eteisessä. Nykyisin on onneksi paljon kauniita säilytyssysteemeitä.
Toiveeni on, että iso osa meidän rojustamme menee joko tutuille käyttöön (lastenvaatteet) tai kirpparilla kaupaksi. Sekin tosin vaatii aika paljon vaivaa.


Olen harrastanut kirppareilla käyntiä jo pitkän aikaa. Paikkojen vuokrat ovat tosin nykyisin aika päätähuimaavia. Mitäs olette mieltä espoolaisesta itsepalvelukirppiksestä, jossa viikon pöytävuokra on 39 euroa? Saa siinä olla aika laadukasta kamaa, että jotain jäisi käteenkin. Paljonko olisi järkevä viikkovuokra?


Edullisempi vaihtoehto on pihakirppis, joka meidän taloyhtiössämme järjestetään taas toukokuussa jo pitkällä perinteellä. On ollut kiva seurata, kuinka innoissaan lapset ovat järkkäämässä omia pöytiään. Lopuksi olemme vaihdelleet tavaroita, eli kierrätys on onnistunut melkoisen hyvin.


Tänä vuonna huomasin muutamasta blogista (mm. Pisarapilven), että Herttoniemessä järjestetään ensi sunnuntaina koko kylän yhteinen kirppis. Lisätietoja täältä. Wau, mikä idea! Noita vaan lisää!
--
Ja jos rojujen hävitys ei onnistu näiden kautta, jäljellä ovat tietty erilaiset keräykset ja viimeisenä vaihtoehtona sekajäte.
--
Miten sinä pääset itsellesi turhasta rojusta eroon?
--
Loppuun vielä muutama helppo ohje Karen Kingstonilta (kirjasta Paikat kuntoon feng shuin avulla):
Ajattele kaksi kertaa ennen kuin ostat mitään.
Kun jotain uutta tulee, jotain vanhaa lähtee.

12 kommenttia:

 1. Kannatan, samoilla linjoilla täälläkin ollaan.

  VastaaPoista
 2. Minä laitan yleensä tavaraa eteenpäin joko äidilleni tai siskolleni. Naapurissa on kirppis, johon on myös helppo laittaa tavaraa myyntiin. Kierrätykseen vien aina kamaa sitä mukaa kun sellaista tulee.

  Olen jo pitkään harjoittanut tota kaksisuuntaista liikennettä. Ja meillä se toimii hyvin!

  VastaaPoista
 3. Lastenvaatteet kiertää suvussa, samoin laitan lehtiä eteenpäin. Talvella oli kirpparihylly pari viikkoa, ja sillai sain kiitettävästi tavaraa menemään. (kokeilin ekaa kertaa, ja varmaan syksyllä taas uusiks!) Tää oli "vaan" 20 €/vko, eikä ottanut provikkaa lainkaan. Mutta ollaankin "maalla". Tuo 39 kuulostaa aika hurjalta?? Ai niin ja sitten vielä, kun mulla on parikymppisiä sisaruksia, niin heille oon lahjoittanut paljon astioita ja sisustuskamaa, joka ei itselle enää kolahda :)

  VastaaPoista
 4. Turhat rojut menee meillä sukulaisille tai tutuille, kirpputorille tai huutonettiin tai esim. SPR:n Konttiin. Myös erilaisiin "Karjala-keräyksiin" kerään välillä vaatetta jne. 20 euron viikkovuokra on vielä kohtuullinen, vaikka mielummin sais tietty olla vähemmänkin. Mulla on kans just mietintämyssyssä kierrätysasiat ja -astiat..

  VastaaPoista
 5. 39 euroa viikosta kuulostaa kyllä liialta. Siinä saa tosissaan myydä jo vähän kalliinpaakin, mikä kirppiksellä on aina vaikeaa. Tuo kyläkirppis kuulostaa ihanalta. Sellaiseen mäkin osallistuisin...

  VastaaPoista
 6. Onkohan kevät tosiaan aikaa,jolloin innostutaan kaappien tyhjentelystä ja siihen liittyvistä kierrätysasioista oikein toden teolla? Siltä ainakin vaikuttaa blogeja lukiessa.
  Itse juuri pitänyt paikkaa lähikirppiksellä toista viikkoa yhdessä sukulaistytön kanssa.
  Paikka on 25€ vk.Kyllähän sekin tuntuu kalliilta, mutta jos on riittävästi tavaraa vaikka halpaakin,tuottoakin jää. Kierrätyskeskus ja kirkon ulkomaan avun kirppikset ovat myös lähellä.Sinne vien säännöllisesti tavaraa, jolla vielä on käyttöarvoa. Huonot vaatteet lajittelen siten, että voin osan vielä uusiokäyttää vaikka auton tai kodin siivouksissa.Tämä kaikki on oikeastaan ihan mukavaa...
  Kevätiloa vaan kaikille kierrättäjille!

  VastaaPoista
 7. Hei,

  täällä Jyväskylässäkin saa ihan järjestään isommilla (ja suosituimmilla) kirppareilla maksaa pöytävuokraa melkein 40 euroa JA provikat päälle. Minäkin suosin sukulaisille kierrättämistä, suurin osa minun vanhoista tavaroista on päätynyt Äidille tai Siskolle tai sitten Anopille. Harvoinpa esim. verhot tms. tekstiilit kuluvat juurikaan käytössä, joten toiselle ne ovat melkein kuin uudet, vaikka itse oliskin kyllästynyt.

  Noiden suolaisten kirpparihintojen takia me usein myymme Huuto.netissä tai sitten jos on jotain tavaraa mitä kukaan ei huoli, luovutan suosiolla esim. SPR:n kirppikselle, koska rahat menevät kuitenkin hyvään tarkoitukseen ja joku voi olla hyvinkin iloinen löydöistään.

  Ja lehdetkin meillä tosiaan kiertävät ringissä, yksi tilaa toista ja toinen toista, niitä sitten kierrätetään toisillamme.

  VastaaPoista
 8. Moikka! NIIN TUTTUA!!!

  Tiedätkö, meillä ollut tässä kylällä vähän puhetta, jos järkättäisiin jossain vaiheessa kesällä kirppis tossa puistossa. Saas nähdä, saadanko aikaan :-)

  Sitä ennen mulla tulee myyntipöytä Olariin, alkaa huomenna. Äidillä oli jo 2 viikkoa, on mennyt nyt vihdoin viimein oikein hyvin. Ja saa sillä 25e:lla. Musta se 39e on niin ryöstöä, etten sinne lähde.

  Terkkusin Hannis

  VastaaPoista
 9. Oho, äiskä olikin jättänyt sulle jo viestin - mä en huomannut :-)

  VastaaPoista
 10. Hienoja ideoita ja pohdintoja! Itse lahjoitan tavaroitani ja vaatteitani pois. Siskoilleni ja kavereilleni ja loput vien kirpputorille. Hyvä ajatus hankintoihin on myös kirjasta Yksinkertaisesti kaunista: "Huolehdi siitä, että kaikella, mitä hankit kotiisi, on paikka myös sydämessäsi."

  VastaaPoista
 11. Kiitoksia viesteistänne!

  Kierrätys tuntuu näinä päivinä olevan aika monella lähellä sydäntä! Onneksi!

  Oikein sydäntä raastaa, kun naapurissa asuu perhe, joka ei kierrätä mitään, ja lapsetkin vievät surutta roskat ihan vääriin pönttöihin.

  Mukavaa touhukasta viikonloppua! Me lähdetään katsomaan pojan jalkapallomatseja!

  VastaaPoista
 12. Olen aloittanut taas jokakeväisen tavaroiden karsimisoperaation. Nuo vinkit on hyviä, olen yrittänyt noudattaakkin niitä mutta silti tuota sälää näyttää kerääntyvän...

  Käyttökelpoiset tavarat ja vaatteet pesen ja vien kirpparille, jonka tuotto menee hyväntekeväisyyteen.
  Mulla kun ei oikeastaan ole mistä antaa rahankeräyksiin, niin voin sitten sillä tavoin lahjoittaa hyvään.

  VastaaPoista

Kiva kun kävit blogissani! Kiitos kommentistasi!