torstai 19. joulukuuta 2013

Jouluperinteitä vai pakkopullaa?
Meille tuli eilen postissa iso nippu joulukortteja. Lapset availivat niitä kuoristaan ja lukivat tervehdyksiä. Eilisestä nipusta noin puolet oli sellaisilta sukulaisiltamme tai tuttaviltamme, joita lapset eivät tunnistaneet nimeltä ainakaan heti.

Jäin pohtimaan korttirumban tarkoitusta. Onko mitään järkeä, että vuoden ainoa yhteydenpito tapahtuu joulukortin välityksellä? Minulla ainakin hälytyskellot soivat, kun vastailin lasten kysymyksiin siitä, kuka kukin kortin lähettäjä on. Olemmeko me liian laiskoja pitämään yhteyttä vuoden aikana vai saako osan vanhoista ystävistä tai sukulaisista "unohtaa"?

Tänä vuonna ehdottelin apinamiehelle, jätettäisiinkö joulukorttien lähetys kokonaan väliin. Hän ei ihan vielä lämmennyt ajatukselle, joten kompromissina päädyimme siihen, että kortit lähetetään "vanhemmalle ikäpolvelle", ts. tädeillemme ja sedillemme. Meiltä lähti siis vajaat kymmenen korttia liikenteeseen. Vielä ei kaduta, vaikka eilen totesinkin tulleita kortteja lukiessani, että tämä ja tämä ei saa korttiamme.

Sama pohdinta sopii moneen muuhunkin joulun perinteeseen. Mitä laitetaan pöytään, paljonko siivotaan ja ketä tavataan. Minä alan pikkuhiljaa jouluaaton lähestyessä kallistua "piilopirttijoulun" vietolle ilman suuria esivalmisteluja! Olenkohan ainoa?

ps. Ensi vuonna meidän laatikkoomme ei taida kolahdella kortin korttia... Kuten huomaatte, meillä on vielä hyvä määrä itsetehtyjä kortteja jäljellä. Kääk.

We have received quite a lot of Christmas cards from friends and relatives. Many of those are from people that we haven´t met for a while, so our kids don´t know them by name. Is this ok, or have we been too lazy keeping in touch with our relatives. Or is there something wrong with our Christmas traditions? Can we forget about sending cards to older friends?  
What about other Christmas traditions? Do we like them or do we do things in traditional ways, because they have always been done that way?

20 kommenttia:

 1. TODELLA kivoja kortteja siellä, nuo itsetehdyt!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kyllä niillekin vielä käyttöä löytyy... :)

   Poista
 2. Mä lukeudun niihin, jotka lähettävät Jouluisin suht paljon kortteja (tänä vuonna 49 kpl). Musta on yleensä ihan kiva tehdä niitä, mutta tänä vuonna rempan takia tuo korttien teko jäi (onneksi Tiimarista sai niitä todella edullisesti...).
  Korttien askartelusta alkaa mun Joulutunnelmiin virittäytyminen.

  Mä myös säästän kaikki meille tulleet joulukortit, sillä niitä on kiva selailla aina silloin tällöin...

  Teille näyttää ainakin tulleen tosi kivan näköisiä kortteja.


  Hanna(-Maija)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinähän olet oikein megakorttienlähettelijä! Tosin kuulin, että niiden joukossa, jotka kortteja lähettävät, keskimäärä korteille on n. 25. Eli kyllä niissä isojen määrien lähettäjiä on muitakin. Minäkin joskus säästin kortteja, mutta nykyisin vain valokuvalliset. Kun ei tuota tilaa oikein ole... (Missähän sinä korttisi säilyttelet?)

   Poista
  2. Meillä kerätään kortit (siis KAIKKI kortit!!!) kunkin omaan laatikkoon, eikä ne oikeasti vie ihan hirveesti tilaa.
   Toi korttien kerääminen taitaa kulkea suvussa, sillä mun isovanhemmilla on useita laatikoita korteille (äidillä vaan pari)...

   Hanna(-Maija)

   Poista
  3. Wau! :)
   ps. Ihana sateinen juhlapäivä lapsillamme...

   Poista
 3. Mä olen vähän kyllästynyt jouluvouhotukseen tänä vuonna. En laittanut korttejakaan. Toisaalta en olisi oikein ehtinytkään. Haluan ihan muutamia ihmisiä kyllä muistaa. Toiset voisin juurikin 'unohtaa'.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joulusta voisi tosiaan riisua sellaisen turhan vouhotuksen pois, ja ottaa sellaisen himpun verran karsitun version. Jotenkin nykyaikana kaikkea on vaan niin paljon... Keep it simple toimii tässäkin!

   Poista
 4. Kauniita kortteja olet askarrellut, voihan niitä käyttää vaikka pakettikortteina, jos ei enää postita... :) Itse olen toistaiseksi joka vuosi postittanut ne reilut parikymmentä joulukorttia, mutta en kyllä ihmettele heitäkään jotka eivät siihen rumbaan lähde :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä näitä joulukortteja tipahtelee vielä naapurien laatikoihin ja opettajille. Eli ihan tulevat käyttöön. Vaikka eniten kyllä tykkään niiden tekemisestä!

   Poista
 5. Kauniita kortteja! Täällä podetaan pienoista huonoa omaatuntoa kun kortteja ropisee. Meiltäkin lähti noin 10 korttia vanhemmalle väelle+parille etäiselle, mutta läheiselle ystävälle. Itseäkin kun mietittytti juuri tuo, että onko mitään järkeä, jos ainut yhteys on joulukortti... Ehkä pitäisi olla itsekin aktiivisempi... No saas nähdä mikä on meininki ensi vuonna.
  Niin ja just nyt väsätään viimosia kortteja työkavereille - ei yhtään viimetingassa... Hyvinhän tässä vielä ehtii :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla ei ole vielä oikeasti huono omatunto, vaikka meillekin niitä kortteja on ropissut! Olisiko muuten mitään järkeä ottaa jokin uusi korttien lähettämissysteemi käyttöön? Siis vaikka uudenvuodenkortti tai -kirje? Tosin silti niitä saajia voisi karsia mun mielestä!

   Poista
 6. Arvaa miten minun sitten lopulta kävi? En lähettänyt. Eilen Kasse sanoi, että en tiedä tuleeko hyvä joulu, kun ei edes kortteja lähetetty eikä pipareita ole leivottu. Uh, pieni kolaus omaantuntoon, mutta tuollainen lause kertoo siitä, että aikaisemmista jouluvalmisteluista on jäänyt ainakin jotain mieleen. Tämähän on tunnetusti niin arka aihe, etten tästä uskalla enempää. Elän tuossa piilopirttihengessä kanssasi. Mutta pidän joulusta silti. Jee!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itsekin eilen mietin, että tämä saattaa olla hieman arka aihe... Nyt pikaisesti sitten pipareita leipomaan, niin eiköhän ne perinteet tule hoidettua sillä! Ainahan voi luoda uusia perinteitä! Jee!

   Poista
 7. Minä olen 'megalähettäjä',tänäkin vuonna lähti n.50. Lähetän läheisille, ja niille,joiden kanssa ei muuten olla yhteyksissa vuoden aikana,sellaisiin kortteihin laitan vuoden kuulumisia,valokuvia. Rakastan kortteja,ne lämmittävät mieltä. Olen itse todella tympääntynyt tekstiviesti-,sähköposti jouluntervehdyksiin,poistan ne heti. Toivon itse,ettei korttiperinne joulunaikaan katoa. Opetan myös lapsille korttikulttuuria. Mutta ilman muuta jokainen valitsee oman tapansa. Ja sellaista perinneittä ei kannata pitää yllä,mikä ei tunnu omalta. Anne:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillekin tuli joku vuosi sitten ihana joulukirje tuttavilta. Siinä oli kerrottu vuoden kuulumisia. Oikein kiva tapa. Jokin sellainen sopisi minullekin perinteeksi, ja täytyykin laittaa ensi vuodelle muhimaan! Tai sitten voisi laittaa uudenvuoden kirjeen.
   Jokainen tosiaan tyylillään...
   Leppoisaa joulun aikaa sinulle!

   Poista
 8. Heipsan, terkut jostain vaasan korkeudelta :) Olemme menossa sinne piilopirttiin.. tänä jouluna ei minkäänlaista stressiä. Kortteja lähti silti kuutisenkymmentä. Ajattelen joka vuosi lähettämisen mielekkyyttä, mutta poden kamalan huonoa omaa tuntoa, jos joltakulta sellaiselta tulee kortti, jolle ei muistettu lähettää. Aika ristiriitaista! 2010 en laittanut kortteja, kun en pahoinvoinnilta kyennyt, eikä kyllä maailma romahtanut... joulukirjettä voisin kyllä alkaa kehitellä, siinä olisi enemmän ajatusta.

  Ihanaa joulun aikaa sinulle ja perheellesi. Palataan taas viimeistään ensi vuonna :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa, stressitöntä ja rentoa joulua sinne piilopirtille! Mekin ajellaan pohjoiseen lumimaisemiin aaton jälkeen! Että piilopirtille karataan täältäkin ihan pian!

   Poista
 9. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 10. Oikein hyvää ja rauhallista joulua sinulle Nonna!!!

  VastaaPoista

Kiva kun kävit blogissani! Kiitos kommentistasi!