tiistai 14. joulukuuta 2010

Jouluähky

Tässä vaiheessa joulukuuta minulla alkaa olla jouluähky. Olen ilmeisesti valmistellut joulua ja katsellut jouluisia juttuja niin paljon, että vähän jo kyllästyttää.

Nyt yritänkin miettiä, mikä joulussa on tärkeintä. Eilisessä Hesarissa oli Sinikka Nopolan hauska kirjoitus "oikeitten ihmisten joulusta". Hän ilmoitti suoraan olevansa vajavainen jouluihminen. Toisessa äärilaidassa Nopolan sanoin "herkkä ja tunteikas jouluihminen hypistelee jo viidestoista marraskuuta tavaratalon joulukoristeosastolla tonttuja ja pieniä enkeleitä. Kotiin palattuaan hän näpertelee joulukranssia ja laatii koti- ja ulkomaiset ystävät ja sukulaiset kattavan joulukorttilistan".

Itse jäin pohtimaan, mihin minä asetun. Pidän tietyistä joulun traditioista, mutta en ole mielestäni jumiutunut niihin. Tässä elämän vaiheessa joulu syntyy lasten ilosta ja yhdessäolosta. Jouluun liittyvän materian suhteen näkisin olevani lähempänä Nopolaa, hieman vajavainen...

Viime päivinä jouluni on edennyt postikorttien askartelulla lasten kanssa ja yksin. Pääajatuksena on ollut kierrätys. Materiaaleina olemme käyttäneet esitteitä ja vanhoja lahjapapereita, ja niiden päälle on lisätty sitten pikkuisen kimalleliimaa ja dymonauhaa.

Tässä pienimpien versioita.
 Ja isompien tekeleet.
 Ja äidin omat väkerrykset.


Millainen jouluihminen sinä olet?

22 kommenttia:

  1. Onpa iloisia joulukortteja. Itse ilahtuisin kovasti, jos tuollaisen saisin :)

    Arvaa mitä, juuri eilen mietin samaa siis jouluähkyä. Aloitin aivan liian aikaisin tänä vuonna joulujutut ja nyt olen jo vähän väsynyt koko touhuun. No toivottavasti viisastuin tästä tulevia vuosia silmällä pitäen ;)

    VastaaPoista
  2. Hauskoja! Me ollaan tytön kanssa tänään nysvätty pakettikortteja :-)

    VastaaPoista
  3. Kauniita!! - idea taas "korvan taakse". Ehkäpä ensi vuonna meiltä lähtee kierrätyskettuja :)
    Tykkään kyllä joulusta ja siihen liittyväst touhotuksestakin, vaikka hien pintaan nostattavia ovat joka vuosi olleet: joulukortit, joululahjat+paketointi sekä usein mummoloissa joulua viettäneenä ahdistus "MISSÄ syötte jouluaterian?"-kysymys ;)
    Mutta sellaiset rauhalliset illat, kun voi nauttia jouluvaloista+napostella herkkuja, olla yhdessä perheen kanssa ovat kuitenkin ihania. Joulunakin.

    VastaaPoista
  4. Hienoja kortteja! Mä oon ihan jouluhullu. Tosin en ole turhan nipo minkään suhteen.. kortit on vielä kirjoittamatta ja nyt aloin miettiä, että lähetänkö ollenkaan tänä vuonna.. siivoukset, ruuanlaitot sun muut hoidan vasta ensi viikolla, enkä todellakaan hinkkaa kaapinperukoita. Lahjoja olen mietiskellyt jo pitkän aikaa, suurin osa on kumminkin hommattu viime aikoina puolipanikkissa netistä, ettei vaan tarttis lähteä oikeisiin kauppoihin.. :-D

    VastaaPoista
  5. Kivoja kortteja!

    Kiva olisi askarrella, mutta elämäntilanteet muuttuvat ja pitkät työpäivät vievät kyllä suurimman energian. Niinpä aion tyytyä ihan surutta valmiisiin kortteihin. Mutta oli minullakin aika, jolloin innoissani tein kortteja lasten kanssa ja kirjoitimme myös ne yhdessä. Nyt tyydyn katselemaan täällä blogeissa, millaisia mukavia kortteja muut ovat tehneet. Niinkuin näita sinunkin kortteja.

    VastaaPoista
  6. Vaaleansininen joulukortti, missä oli luistimet keskellä sai multa täydet äänet :-) Vaik ei tässä äänestetty, mutta se oli supernätti!!! Ja muutkin tottakai. Mulla täällä jouluähky myös. Jouluärsytys lisäksi. Vaikka olenkín jouluihminen. Tykkään tehdä ja näpertää, mutta kiire ja ylikuormitus sitten tekee tehtävänsä. Joulukorttipaja odottelee aamulla, onneks naapuri tulee myös. Ajattelin tässä vielä illalla kirjoitella osoitteet valmiiksi kuoriin.

    VastaaPoista
  7. Onpas siellä oltu tuotteliaita! Minä olen varmaan myös jouluihmisenä sellainen "siltä ja väliltä"-ihminen. Tykkäisin kovasti laittaa joulua, hypistelen kaupoissa mutta kaikki näyttää liian jouluiselta minun makuuni. En yleensä saa aikaiseksi koristella mitenkään erityisen paljon. Muutama juttu siellä täällä. Jouluähkykin tulee jossain vaiheessa, mutta vaikea on kyllä joulusta luopuakin sitten joulun jälkeen.

    VastaaPoista
  8. Tykkään kyllä joulusta mutta menen vähän sieltä mistä aita on matalin. Nautin siitä, että joku pakkaa joulupakettini kauniisti, tilaan valokuvasta joulukortit valmiina ja menen valmiiseen joulupöytään. Ihan nolottaa myöntää, kun katselee bloggaajien upeita aikaansaannoksia. Mutta minä nautin tästä:) Voit katsoa jouluostokseni blogistani:)

    VastaaPoista
  9. Oi, hienoja kortteja kasapäin!

    Tykkään hirmuisesti joulusta ja sen laittamisesta. Lahjojakin teen pitkin vuotta ja ideoita kuulostelen korvan taakse. Lapsia kun ei ole, niin joulusta puuttuvat tontut, mutta koristelen kuitenkin ja kuusenkin ajattelin hakea. Aatto menee kuitenkin vanhempien luona, joten ruoasta ei ole paineita. Tosin tänä vuonna se joulufiilis on jotenkin puuttunut ja jäänyt kaiken muun jalkoihin, mutta en jaksa ottaa paineita siitäkään. Teen mitä teen ja loput jätän tekemättä. Eli en tosiaankaan siivoile kaapinnurkkia!

    VastaaPoista
  10. Voi miten kivoja kortteja!

    Meillä on kanssa tänään askarreltu kortteja, kun esikoinen sai päähänsä (kerhotätien kortteja väsätessä), että hänpä haluaa antaa kaikille kerholaisille oman joulukortin...

    Mäkin käytän korteissa kierrätys materiaalia; suklaarasioista kultakartonkeja, tonttuhattuja (keväisin kukkia, perhosia...) vanhoista collegeista, sukista,yms...

    Leimasimet, jauhe ja lämpöpuhallin on mun korttiaskarteluissa ihan ykkösjuttu - todella riittoisaa ja edullista!

    Mulle ei ole vielä ehtinyt tulla jouluähkyä, vaikka olen aloittanut jouluvalmistelut jo marraskuussa; pakko aloittaa ajoissa, sillä en viitsi muutaman viikon takia alkaa verhoja vaihtamaan, enkä kotia koristelemaan. Loppiaisena meillä nääs ollaan jo menossa kevättä kohti...

    Terveisin
    Hanna-Maija

    VastaaPoista
  11. Tykkään laitella joulua, mutta tänä vuonna olen käynnistynyt aika hitaasti... Ja huomannut,ettei se ole haitannut yhtään:) Joulusiivot on kohta tehty ja odotan meillä olevan aika valmista ensi viikon alussa. Olemme osan joulusta muualla kuin kotona, joten toivon voivamme aloittaa hiljentymisen ja rauhoittumisen jouluun vimmeistään, kun lapset jäävät koulusta lomalle.

    Kukin taaplaa tyylillään.

    Kiva idea tuo kierrätyskorttijuttu:)

    Mukavata viikkoa!

    VastaaPoista
  12. Monenlaisia jouluja, monenlaisia jouluihmisiä... Kiitos kivoista kommenteistanne!

    Merja K: Mulla ihan samanlainen tuntemus jouluähkystä! Ei jaksais enää jouluväkertelyjäkään, vaan tekisi mieli kääntää kevätlehti esiin.

    Vekarus: Laitahan blogiin näytille, mitä olette saaneet aikaan!

    Peppi: Sun ketut olisivatkin loistava malli näihin! Jouluun liittyy tosiaan mukavaa, vapaaehtoista tekemistä, mutta myös pakollista, joka hieman vastustaa. Mieli tekisi jättää kortit lähettämättä...

    Mannukka: Samaa fiilistä, että tykkään laitella jouluksi juttuja fiilispohjalta, eikä niin että näin pitää olla kun on aina ollut... Jouluostokset kaupoissa on aika ällöä.

    Tuulella: Minä mietin, mitä tekisin "isona". Hieman kauhulla odotan tuota elämäntilannetta! Onko se kauheaa, kun ei ole aikaa mihinkään?

    Hannis: Minustakin tuosta luikkarikortista tuli kiva! Mukavan vaalea. Teillä onkin ollut työteliäs aamupäivä! Huh, toivottavasti hyvissä fiiliksissä!

    Miia: Mulla oli tänä vuonna periaatteena, että en osta yhtään mitään uusia joulukoristeita tai roinia. Itse olen ommellut ja väkerrellyt vanhoista matskuista jotain. Hyvin olen pärjännyt! Tavaraan hukkuu muutenkin!

    Kaaponkammari: Kukin tosiaan tyylillään. Tärkeintä on, että ei väkisin väännä itse hampaat irvessä. Joulun pitäisi olla rentoa rauhoittumisen aikaa. Ei niin, että ensin valmistellaan henki hieverissä!

    Netta: Oikein hyvä asenne! Ei väkisin voi vääntää joulun tunnetta! Kyllä se sieltä pikkuhiljaa hiipii viimeistään aattoiltana!

    Hanna-Maija: Ihana kortti tuli isännältä! Mua jäi mietityttämään, että mihin sinä käytät lämpöpuhallinta askarteluissasi!?

    A-L: Minä luulen, että hyvin olisin itsekin ehtinyt aloittaa kaiken jouluhehkutuksen vasta joulukuun puolella... Mukavata valmisteluviikkoa sinullekin!

    VastaaPoista
  13. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  14. Kauniita kortteja lasten kanssa puuhailu tuo ihanan joulunodotuksen.

    Käsitöihin liittyen joulu alkoi aikaisin meilläkin, mutta joulua ei juurikaan näy kotona. Muutama joulukukka sekä viikonloppuna tekemäni kranssit edustaa joulun odotusta :) Nyt alkaa jouluvalmistelut kun työpiikin sai pois päiväjärjestyksestä.
    Lähinnä ruuanlaittoa, siivoilua ja kukkaset siinä on meidän joulu :)

    VastaaPoista
  15. Aikamoinen korttipaja käynyt siellä!
    Aikaansaava jouluihminen sinä!

    VastaaPoista
  16. Vastaan vielä kysymykseesi: ei se ole kauheaa "kun aikaa ei ole mihinkään". On minulla ollut aikaa lasten kanssa olemiseen, mutta "ruuhkavuosina" on pitänyt valita, mihin se aika käytetään. Valitsimme joskus mm. urheiluharrastukset (lasten ehdoilla) ja siinä menikin aivan yllättäen 10 vuotta. Noista harrastuksista on iloa vieläkin, aikuistumisen kynnyksellä.

    Mutta luin kerran hiihtoloman alla lehdestä mielenkiintoisen jutun, jossa kysyttiin, onko se nyt niin kovin paha juttu, jos perheenäiti syöttää lapsille einesmakaronilaatikkoa lomalla. Todettiin, että jos sillä saadaan äidillekin aikaa lähteä sinne pulkkamäkeen tai hiihtoladulle, niin eineslaatikko voi olla ihan hyvä juttu :))

    Mutta tottakai katselen ihania kortteja tai jouluvalmisteluja sillä mielin, että olisi kiva puuhastella itsekin käsillä enemmän. Niin, ei tätä aikaa tarvitse kauhulla odottaa :)

    VastaaPoista
  17. Marie Elisabeth´s rum: Hienolta kuulostaa. Itse huomaan, että tuo siivoilu - ei kaappien perukoilta asti - on kaiken pohja. Ei ole kiva tuoda joulua sisään, jos joka paikka on läjiä ja tavaraa täynnä. Siitä se lähtee...

    HUVIlassa: Olen aikaansaava, kun teen jotain mukavaa. Tämä askartelu on sellainen juttu. Jatkoin sitä vielä eilen, kun isoin läjä oli viety postiin... Kivaa, terapeuttista touhua!

    Tuulella: Tämä aihe pyörii päässäni, kun elämässä lähestyy muutos. Kiitos positiivisesta vastauksesta. Luulenpa, että tästä aiheesta voi syntyä ihan oma postauksensa, sitten, kun olen valmis siitä kirjoittamaan! =)

    VastaaPoista
  18. Toivottavasti ähky on jo helpottanut :-)

    Piti vielä tulla kiittämään kauniista sanoistasi pojan kalenterista!

    VastaaPoista
  19. Minä olen jouluihminen, mutta omanlaiseni myös. Olen aikanaan oppinut, että joulu tulee niin monista muista asioista, joita ei voi valmistella, ostaa tai koristaa. Kaikki tuo on sitä ekstraa, pakoa pimeästä talvesta. Se meille suotakoon.
    Joulu on kuitenkin muissa asioissa, kuin koristellussa kuusessa ja notkuvassa pöydässä. Toki jokainen kokee asian tavallaan

    Mukavaa perjantai päivää!

    VastaaPoista
  20. Kivoja kortteja teitte! Minäkin tein kortit lasten kanssa, yksin en olisikaan varmaan jaksanut :)

    Musta tuntuu välillä että olen allerginen koko joululle, ei jaksaisi sitä hössötystä vaan haluaisi olla ihan tavallisesti. Mutta onhan joulussa paljon kivaakin: hyviä ruokia, kauniita koristeita, mukavaa tunnelmaa, rauhaakin toivottavasti :) Täytyy yrittää keskittyä niihin mukaviin puoliin.

    VastaaPoista
  21. Vekarus: Juu, ähky helpottaa ja touhua täynnä on talo taas... =)

    Emilia: Minä en oikein osaa sanoa, olenko jouluihminen vai ei... Kyllä varmaan. Sellainen kaavoihin kangistuminen vaan jotenkin tällä hetkellä tökkii. Ja hirveä ostoshysteria...

    Virkattu Lintu: Minusta tuntuu, että sellainen hyvin"riisuttu joulu" olisi kiva. Mentäisiin jonnekin metsän keskelle ilman mitään suuria tavaramääriä... Ehkäpä joku vuosi...

    VastaaPoista
  22. Ihmettelit tuota lämpöpuhaltimen käyttöä; käytän aika paljon korttiaskarteluissa kimalletta, jota kaadetaan leimasimella painetun kohdan päälle ja sitten lämpöpuhaltimella sulatetaan ja kohotetaan teksti/kuva(itse asiassa niissä joulukorteissa, joista teillekin päätyi yksi, teksti oli tehty niin...).

    Hyvää joulun alusviikkoa!

    Hanna(-Maija)

    VastaaPoista

Kiva kun kävit blogissani! Kiitos kommentistasi!