maanantai 26. elokuuta 2013

Naisten hommat ja miesten työtalmost finished...


Olen ihastellut useissa blogeissa naisia, joilla pysyvät kädessä neulan lisäksi jykevämmät työkalut. Vaivattomasti nikkaroidaan puutarhaan kaarisilta (vilkutus sinne lähikylälle!) tai sorvataan kaunis vaasi. Toisille eivät metallityötkään ole vieraita.

Minä olen juuttunut mukavuusalueelle. Työnjako meidän perheessä on ärsyttävän vanhanaikainen käsitöiden suhteen. Minä käytän kyllä vasaraa ja ruuvimeisseliä, mutta muuten apinamies hoitaa isommat hommat. Viimeksi tämä tuli todistettua pihan varaston rakentamisessa. Minun työkseni jäi maalaaminen.

Mistäköhän lähtisin liikkeelle asioiden muuttamiseksi? Klikkaisinko itselleni uudet hienot Bosch-työkalut ja muuttuisin kaiken taitavaksi Bosch-tytöksi? Omat työkalut olisivat kyllä kivat, koska apinamiehen vehkeet ovat aina missä sattuvat olemaan, eikä sitten tarvitsisi kinata, kuka on säätänyt tai rikkonut tms. Mistäköhän työkaluista lähtisin liikkeelle? Ja sitten joku kiva työkalupakki...

Mites teillä homma toimii? Onko työnjako perinteinen, vai toimivatko työkalut ja -koneet myös sinun käsissäsi?Mitä olet nikkaroinut?

I admire women who can build things from wood or metal. In our family I do the traditional women´s work and my husband does the more manly jobs. I would like to change that. How to start? Should I just first buy me some brand new tools and start? How about you?

18 kommenttia:

 1. Meillä on kyllä remonttihommissa työnjako ärsyttävänkin perinteinen, mutta se on sitä ollut aika lailla käytännön syistä. Pieniä lapsia ei oikein voi jättää vahtimatta. ;) Oletettavasti joitain asioita osaisin tehdä jopa paremmin kuin mies, mutta olen sitten käynyt neuvomassa ja viisastelemassa... Ja nyt vihdoin alkanut sentään maalata (mihin hommaan olen kuitenkin oikein koulutettu). Toisaalta mies nauttii mahdottomasti tekemisestä istumatyönsä vastapainoksi, joten olen todennut, että nauttikoon ja rentoutukoon remonttihommissa. Tiukka raja kulkee siinä, että sähköhommissa en miestä neuvo. ;) Mutta odotan innolla sitä aikaa, kun lapset alkavat molemmat olla niin isoja, että pääsen ihan kunnolla itse askartelemaan ja korjaamaan huonekaluja yms.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilläkin hommat ovat jakautuneet perinteisesti juuri siitä syystä, että minulla on ollut vauva hoidettavan kun apinamies remontoi kesäkotia. Nyt alkaisi olla se aika, että lapset pärjäävät hetken ilman "hoitoa", joten minäkin voisin hypätä tuolta mukavuusalueelta!

   Poista
  2. Mun piti tähän vielä täydentää tuohon työkaluosastoon, että mulla on ihan oma työkalupakki, joka sijaitsee asuinkerroksessa eli on aina saatavilla ja jonka sisältö on miehiltä kiellettyä aluetta. ;) No, työkaluista iso osa littyy kultasepänalaan, mutta on minulla ihan perus vasarat, ruuvimeisselit, mitat, ruuvi- ja naularasiat yms. siellä. Ja halvimpia tarjolla olevia ei kannata hankkia. Kunnon työkaluilla on paljon mukavampi tehdä töitä. :)

   Poista
  3. Näin minäkin olen ajatellut. Sitten tietää, mitä löytää ja mistä!

   Poista
 2. Meilläkin mennään perinteiseen malliin ja suurimmaksi osaksi samasta syystä kuin Katin perhe. Tykkään kyllä sahailla ja maalailla. Tapetointiakin olisi kiva kokeilla. Mutta lasten kasvamista odotellessa pitää mennä näin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mullakin on tuo tapetointi kokeilematta. Apinamies sen sijaan on tapetoinut kesäkodin huoneet... Mutta ehtiihän tässä sitäkin kokeilla!

   Poista
 3. Kyllä meillä menee vähän samalla lailla, kuin teillä, tuo työjako...:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taitaa olla aika yleistä! Missähän ne taitavat naiset ovat?

   Poista
 4. Meilläkin työnjako on silleen et mie suunnittelen ja ideoin ja sit mies, joka ihan itse haluaa tekee hionnat, ja höyläykset koneelle mutta kysyy minulta onko nyt hyvä..meillä on yksi ikävämpi juttu kun minulla on ideoita vaikka kuinka ja paljon niin se toteuttaminen on sitten hurjan hidasta, tosin ongelmia aiheuttaa tilojen puute jossa voisi enemmänkin tehdä kun kaikki isot hommat on ajoitettava ulos..
  Kyllä vaan minulla pysyy vasarat,porakoneet sun muut kädessä mutta yhtä en tee ja se on sirkkeli, pelkään sitä isoa pyörivää terää ja itsesuojeluvaisto kun on onneksi olemassa..
  Meillä alkaa nyt pirtinpöydän tuunaus se on naarmuilla ja tumma sävyltään..minä en ole nikkaroinut oikeestaan mitään ennemmin maalausta olen tehnyt..ja koneella hiomista..minun työprojektini oli vanhojen kuusiruutuisten ikkunapokien tuunaus putsasin ja hioin ja maalasin..
  Mutta kun ideoita on tullut olen suunnitellut tekeväni lasivitriinin ja ne ikkunapokat on sitten ovet, tosin mies apuna..ja se toteutus, siitä en sitten puhukkaan mitään..kuten yllä mainitsin ne venyy..
  Tuloo pikä kommentti...mutta minua kiinnostaa työkalut enemmän kuin koskaan ennen en edes selannut työkalumainoksia mutta nyt luen kaikki tiedot niistä ja tykkään olla remonttisoastoilla ai joo tapetoinnit on minun alaa..mies vaan nostaa vuodan minulle korkeuksiin.. tämmösiä ajatuksiatuli lukiessani sinun postausta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä suunnitellaan yhdessä, mutta toteutuksen hoitaa yleensä apinamies, enkä kyllä yleensä viitsi kovasti mennä kommentoimaan...
   Ikkunapokat onkin iso projekti. Meillä apinamies laittoi yhtenä talvena kesäkodin ikkunat kuntoon. Minä vain seurasin vierestä! =)
   Eiköhän ruveta mekin hommiin!

   Poista
 5. Meillä kumpikin tekee oikeastaan kaikkia remppahommia. Koska minä olen suurpiirteisempi, jää semmoiset tarkkuutta ja huolellisuutta vaativat hommat suuremmaksi osaksi miehelle... Minä tykkään rakennella kaikenlaista. Tarpeetontakin. Mies tekee tarpeellista :)
  Innostuksen puutöihin sain alunperin opiskellessani OKL:ssä. Suoritin teknisen työn opinnot ja minulla on oikeus opettaa puukässää vaikka en sitä ole ikinä tehnytkään. Opinpahan käyttämään koneita.
  Joskus reilu kymmenen vuotta sitten iski tarve rempata kotia. Maalausta ja tapetointia. Ohjeita sain rautakaupasta ja lopulta asensin jopa laminaattilattian teinipoika apunani. Sitten innostuin puutöistä ja ilmoittauduin kansalaisopiston puutöihin. Siellä ne taidot karttuivat ja oli hyvät koneet tehdä vaikka mitä. Sängynpäädyistä avainkaappeihin ja yöpöytiin. Muutettuamme "ikuisuusprojektiin" eli miehen lapsuudenkotiin läksin uudelleen kansalaisopistoon hyötykäyttämään rempasta ylijäänyttä materiaalia.
  Tänä kesänä rakensin meille jätekatoksen melkein itse. Vain katon teossa auttoi meidän remppamies!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No wau! Hyvä sinä! Ehkä minäkin aloittelen jostain pienemmistä jutuista, kuten esim. yrttilaatikoista pihamaalle. Ja kansalaisopiston kurssi olisi muuten hyvä idea. Joskus olen yhdellä entisöintikurssilla ollut. Kiitos inspiksestä!

   Poista
 6. Meillä taitaa sitten olla vähän epätavallisempi asetelma, kun mies siivoaa ja leipoo ja minä teen halkoja ja käytän porakonetta :) Meillä tosin ei ole lapsia vahdittavana, mutta luulen kyllä että tilanne ei paljon muuttuisi vaikka olisikkin. Remontteja tehdessä minä teen aina laskelmat tarvikkeista ym. ja yhdessä sitten toteutetaan. Minua niin jotenkin ärsyttää sisustuslehdissä ym. kun nainen sanoo ideoivansa ja mies toteuttaa.. Kun aivan varmasti naisetkin osaavat ihan yhtä hyvin tehdä kaikkea, kunhan vaan yrittäisivät! Ja tekemällähän sitä vaan oppii. Aika harvaan asiaan niitä kiveksiä kuitenkaan tarvii ;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Just niin! Tämä on vain jokin perinnejäänne, vaikka muuten ollaan niin tarkkoja tasa-arvosta. Taidanpa tosiaan vain ottaa puuta esille ja aloitella jostain laidasta, niin pääsen rimakauhusta eroon! Kiitos!

   Poista
 7. Meilla taidan olla minä joka tekee enemmän. Kesälomani puhteeksi purin itse vessasta kaakelit pois ja uskaltauduin jopa käyttämään olikohan se nyt piikkauskone. Taloyhtiön talkoissa mina olin sirkkelin kahvassa kiinni ja leikkasin laudat oikeaan mittaan, kun ukkoni taisi siivota naapurin rouvan kanssa varastoa. Olen myös tapetoinut (isäni avustuksella tosin) ja käyttänyt moottorisahaakin. Tosin kyllä minä joudun meillä silti siivoamaan ja leipomaankin, että jokin tässä nyt ei taida täsmätä ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No jokin ei nyt täsmää! =) Mutta waude, taitaisin mullakin olla haaveena tuo kaiken taitaminen! Kyllä tästä saa nyt hyvät tsempit!

   Poista
 8. Meillä on kyllä hyvin perinteinen työnjako. Jopa siinä määrin, että kun sinkkuaikoina sain kyllä itse taulut naulattua seinälle niin enää en sitäkään :D Ainoastaan kun miehellä oli selkä kipeänä, minä opettelin vähän sahojen ja höylien käyttöä. Mutta muuten, minä suunnittelen ja maalaan, mies tekee loput :)

  Apua, onkohan meillä nyt tasa-arvo hukassa, kun mies myös laittaa ruuat ja täyttää tiskikoneen? Minä olen enemmän aikaa pojan kanssa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun mielestä on kyllä itsestään selvyys, että mies (ja nyt jo isommat lapsetkin) täyttävät konetta ja tarttuvat imurin varteen. Kyllä näitä kotihommia riittää niin paljon enemmän kuin remppahommia!

   Poista

Kiva kun kävit blogissani! Kiitos kommentistasi!