torstai 17. kesäkuuta 2010

Terveisiä Latviasta, osa 3: Riika

Reissun päätteeksi vietimme yhden päivän ja yön Riikassa. Kaupunki on erittäin kaunis, ja nähtävää olisi varmaan ollut paljonkin. Yhdessä päivässä – ja neljän lapsen tahdissa – näimme vain pienen ripauksen.


Täytyy kyllä myöntää, että maaseudun jälkeen oli vähän masentavaa tulla pääkaupungin sykkeeseen. Hotellimme oli oopperataloa vastapäätä, ja oman rauhan ja hiljaisuuden jälkeen turistien keskellä pyöriminen ei kiinnostanut kovasti. Mutta tulipahan nähtyä samalla pieni vilaus pääkaupungistakin.


Kaupoissa emme juuri ehtineet pyöriä, mutta vanhaa kaupunkia kiertelimme ja keskustan ihanan isot ja hyvin hoidetut puistot tulivat tutuiksi. Hintataso pääkaupungissa oli huimasti korkeampi kuin muualla Latviassa. Huh!


Yksi hauska asia sattui silmiini. Vanhan tradition mukaan vastanaineet vievät tiettyyn, pienen, kauniin puiston keskellä sijaitsevaan siltaan lukon, kiinnittävät sen ja heittävät avaimen alla virtaavaan puroon. Näin suhde kestää. Näitä lukkoja oli mielenkiintoista tutkia. Niissä oli kaiverrettu pariskuntien nimiä ja päivämääriä. Meidän lukkomme jäivät kyllä tällä reissulla vielä kiinnittämättä, tosin naimisiin on menty"jokunen" vuosi sitten. Kaunis perinne joka tapauksessa! Suomalaisia lukkojakin oli paljon.


Tässäpä vielä yksi mieleen jäänyt kuriositeetti. 
"Rigas melnais balzams, musta Riian balsami on Latvian tunnetuin alkoholijuoma. Sen kehitti 1700-luvulla apteekkari Abraham Kunze, joka sekoitteli viinapohjaan monien maanosien lääkekasveja. Kunzen balsamia nautittiin sekä lääkkeenä että liköörinä. Legendan mukaan hän valmisti alunperin ihmerohdon Riiassa sairastuneelle keisarinna Katariina Suurelle, johon muutenkin yhdistetään erinäisten juomien tarinoita imperial stoutista lähtien.


Rigas balzamia tehdään 25 aineesta. Niiden joukossa on Perusta tuotua palsamia, hunajaa, vadelmamehua, minttua, koiruohoa, tammenkaarnaa, kalmojuurta, pomeranssinkuorta, lehmuksenkukkia, mustikkaa jne. Seosta kypsytetään kuukausi. Sen vahvuus on 45 prosenttia. Juoma pullotetaan ruskeisiin savipulloihin, jotta valo ei pääse pilaamaan sitä." (Lähde Juomanlaskijan arkisto -nettilehti)


Saapa nähdä, iskeekö flunssa tänä kesänä, kun on tällaista lääkettä...


Kaiken kaikkiaan reissumme aikana asiat oli helppo hoitaa sekä maaseudulla että kaupungeissa. Visa toimi melkein joka kaupassa, kauppojen valikoimat olivat laajat ja oli helppo löytää koko perheelle maistuvaa ruokaa. Erityisesti mieleeni jäävät oman kylän jokapäiväiset taatusti tuoreet savukampelat. Missään meitä ei yritetty huijata tai ryöstää. Ihmiset olivat ystävällisiä, ja vaikka yhteistä kieltä ei kaikkien kanssa ollutkaan, asiat saatiin selvitettyä.


Mutta nyt paluu kotomaan arkeen, tai naapurimaan juhlaan! Hieman on jo perhosia vatsassa Vickanin puolesta! Mites teillä muilla? Oletteko mukana häätunnelmissa?

9 kommenttia:

 1. Vallan ihania matkakuvia taas! Jostain olen lukenutkin tuosta lukko-jutusta :)

  Häitä ootellessa. Mökin sohvalle ajattelin linnoitautua skumpan ja suklaan kera :)

  VastaaPoista
 2. Mukavalta kuulostava loma teillä. Aika hauska tapa tuo lukkojen kiinnitäminen, oo kuullukkaan ennen.
  Vickanin häät kiinnostaa sen verran, että aion kyllä ne telkkarista katsoa, vaikka kesämökillä ollaankin. Yksin saan varmaan katsoa, tuskin miesväki kovasti innostuu = ) Mutta kun on kerran sadetta luvattu, niin hyvällä omallatunnolla voi onneksi sisälläkin olla. Luulis rinsessaa kyllä hermostuttavan!

  VastaaPoista
 3. Aah, Riga on tuttu paikka. Kerran ystävien kanssa tehtiin vertailu: 'Tallinn, Riga, Vilnius', Riga voitti..

  Mietin just, vietän ensimmäistä hääpäivää. Taidan kaiverruttaa lukon.. :) Suomessakin muutama paikko jo, minne lukkoja kiinnitetään.

  Meidän perheessä miehet tykkää noista ihmeellisistä yrttijuomista - yök.. hihih, pullo tosin on nostalgisen kaunis. SIis löytyy meidänkin baarikaapista (Lue: viinahyllyltä)

  Mukavaa loppumatkaa. Pysähdyttekö Eestissä? Missä?

  VastaaPoista
 4. Mukavalta vaikuttaa reissunne! Latvia kiinnostaisi minuakin.

  Kylllähän tuo häähumu väkisinkin tarttuu... Mielenkiinnolla odotan :)

  VastaaPoista
 5. Teija ja Kotivalo: Meillä suunnitteilla mennä viikonlopuksi kesäkotiin, jossa ei telsua ole. Mies lohdutteli, että kyllä ne häät radiostakin voi kuunnella. Ne miehet, ne miehet... Täytyy sitten varmaan ottaa sitä skumppaosastoa tuplasti, hih!

  Anni: Sinne vaan tunnelmallisesti lukon kanssa! Hyvä idea! Nyt ollaan jo kotona. Eesti huristettiin läpi nopeasti, valitettavasti ei ollut enää aikaa pysähdellä. Tallinnassa viivyttiin muutama tunti vain. Ja se vanhan kaupungin viinaralli ärsytti!

  Virkattu lintu: Kiva, jos juttuni saa harkitsemaan Baltian suuntaa! Latviassa oli muuten paljon edullisia käsityötarvikeliikkeitä! Itsekin sellaisessa asioin ja opin pakon edessä jopa muutaman sanan kieltä!

  VastaaPoista
 6. Kivoja matkatunnelmia! Olisipa kiva matkata tuohon melko lähelle.

  Häissä on kieltämättä melkoinen tunnelma meneillään. Ehkäpä keksin sen puitteissa itsekin jotain :) Mukavaa ja leppoisaa viikonloppua!

  VastaaPoista
 7. mukava reissu teillä ja kivat kuvat!

  VastaaPoista
 8. Olipa kiva katsoa Latvian kuvia. Olimme viime kesänä reilut pari viikkoa Balttiassa, Riikassakin kolme yötä. Tuli elävästi muistot mieleen. Nuo hiekkarannat ovat kyllä mahtavia, olit hienosti vanginnut ne kuviin.

  VastaaPoista

Kiva kun kävit blogissani! Kiitos kommentistasi!