sunnuntai 14. maaliskuuta 2010

Vanhan rouvan aarteet, osa 1: Emalia

Emalivarastoni saivat täydennystä vanhan rouvan jäämistöstä. Kattilat ja vadit odottavat pääsyä kesäkotiimme arvoiseensa ympäristöön.


Näitä tavaroita läpikäydessäni sattui silmiini uusin Maalla-lehti (1 /2.3.2010). Siinä oli kiva juttu emaliastioista. Mukavasti ajankohtainen.
Tässä lehdestä lainattu lyhyt tietoisku emalista.

"Emali on kovaa lasimassaa, jolla voidaan päällystää metalliesineitä. Taloustavaroiden koristuksena ja suojana emalointia on käytetty 1800-luvulta. Emaloidut astiat ovat olleet suosittuja, sillä ne ovat paitsi kauniita myös hygieenisiä, helppohoitoisia ja happamia ruoka-aineita kestäviä.

Suomeen emali rantautui 1920-luvulla Ruotsista Kockumin tehtaalta. Tehtaan tuotantoa ovat mm. Valkoiset, sinireunaiset emaliesineet. Högfors perusti emallitehtaan Suomeen vuonna 1926. Myös Opa valmisti sotien jälkeen emaliastioita.

Keräilijöiden suosikeiksi ovat nousseet Wärtsilän 1950-luvun suunnitteilijoiden värikkäät emaliastiat sekä Wärtsilän tytäryhtiön Finelin tuotteet."
Lähde: Keittiöantiikkia (Otava 2009)
--

Minulla ainakin sormet syyhyävät päästä jollekin ihanalle kirpparille kaivamaan lisää emaliaarteita! Saas nähdä kuinka pitkään tämä emalibuumi jatkuu, mitäs veikkaat? Keräätkö sinä emaliastioita?

13 kommenttia:

 1. Uskomattoman kauniita ja niin sinun tyyliäsi. Luulen ainakin!

  Kiva myös kun jaoit tuon emalitietouden. Aika ajankohtaisesti oli maalla lehti osannut kirjoittaa :)

  VastaaPoista
 2. Emaliastiat ovat melkoisen viehättäviä! Itselläni niitä on muutama ja jos oikein kaunis sattuu eteeni, ostan sen omakseni.

  VastaaPoista
 3. Kiitos emalihistoriikista :) Voi, keräisin enempikin, jos olisi tilaa laittaa niitä esille! Yhden emalikipon juuri metsästin kirpputorilta Valkeakoskella enkä meinaa saada mahtumaan mihinkään..

  Luulenpa, että ainakin täällä blogimaailmassa emalinkeräys leviää kulkutaudin lailla, ja hyvä tietenkin niin :)

  VastaaPoista
 4. Ihania on on vanhan Rouvan aarteet :) Vati vaaleanpunaisella reunuksella on ihan ykkönen! Mukavaa sunnuntaita :)

  VastaaPoista
 5. Tykkään emalista, ja mökillä emaliastioita onkin jokunen. MInusta ne sopivat sinne hyvin :)

  Sinun astiasi ovat kauniita ja käytännöllisiä:)

  VastaaPoista
 6. Emalit on kivoja! Meillä on niitä jonkin verran ja ostan lisää jos tulee kivoja eteen. Varsinkin valkoiset emalikattilat olisivat tervetulleita...Enpäs tiennytkään että ne ovat nykyään noin arvokkaita, kiitos lehtileikkeestä :)

  VastaaPoista
 7. oi joi! Minä rakastan emaliastioita. Muutamia minulla täällä onkin. En varsinaisesti keräile niitä, mutta jos vastaan tulee, niin hankin.

  VastaaPoista
 8. Hyvä tietoisku emalist, kiitos. Emaliastioissa on jotakin taikaa (niissäkin!), niitä pitää aina ostella, kun kaunis eteen sattuu tulemaan.

  VastaaPoista
 9. Kiitoksia kivoista kommenteistanne!

  Näin isoja emaliastioita en saisi tänne kotiin käyttöön, mutta pienempiä tulee kyllä haalittua. Fidassa oli paljon erilaisia emalikippoja, mutta oli niillä kyllä hintaakin. Eli kyllä niistä osataan jo pyytääkin.

  Onneksi on tuo kesäkoti, jonne saa tällaiset isommatkin käyttöön. Saa nähdä, onko noissa kattiloissa sitten kesäkukkia vaiko soppaa kiehumassa... =)

  VastaaPoista
 10. Oikeita aarteita nuo emalisi :)

  Minä tykkään kovasti emaliastoista. Minulla on niitä jo ihan tarpeeksi, mutta jos nyt oikein kiva kuviointi ja halpa hinta on niin voin vielä ostaakin... On kyllä totta että usein aika hinnakkaita ovat.

  VastaaPoista
 11. Itsekkin tykkään emalia astioista, en edes tiennyt, että ne ovat niin arvokkaita, mutta niin kauniita vanhoja esineitä ovat..

  VastaaPoista
 12. Tunnustaudun fanaattiseksi emalin kreääjäksi! Punaisia, oransseja, sinisiä, kukallisia, valkoisia, mitä vaan...

  Kiva blogi sinulla.

  VastaaPoista
 13. Hupsista!Kyllä on kauniita astioita sinulla.Minulla on myös paljon emaliastioita sekä myöskin 2klp Maalla-lehdessä olevia "Pesuvati-Kannu" telineitä!Sanon niitä "pesukomuutiksi"Hyvää kesän alkua!

  VastaaPoista

Kiva kun kävit blogissani! Kiitos kommentistasi!