torstai 19. syyskuuta 2013

Pieniä valintoja


Vaikka en ole henkeen ja vereen luomuruuan kannattaja, huomaan, että kaappeihin on kertynyt muutamia juttuja, jotka tuovat hyvän mielen (ja maun). Luomuteetä, intiaanisokeria, ruususuolaa,...

Mieluusti ostaisin kaiken luomuna, mutta en ole valmis maksamaan luomusta paljon enempää kuin muusta ruuasta. Viimevuotinen kokeiluni luomuruokapiirissä kaatui juuri siihen, että 6-henkiselle perheelle luomukasvikset olivat järjettömän kalliita.

Minua enemmän kiinnostava termi on lähiruoka. Tai suoraan tilalta ostettu ruoka. Nykyisin meillä käytetään lähes ainoastaan suoraan kanalasta ostettuja luomumunia. Lihoista ostamme poron, naudan ja silloin tällöin lammasta suoraan tilalta pakkaseen.

Entäs sitten marjat ja sienet metsästä? Tai omenat pihapuusta? Yes!

Tällä viikolla käsiini sattui muutama luomuinen lankakerä. En tarkalleen tiedä, mikä niistä tekee luomun, mutta hyvällä fiiliksellä virkkailen "luomutuotteita".

Luomukosmetiikasta olen törmännyt Madaraan, ja todennut yhdessä teinineidin kanssa hyväksi. Myöskin Lumenen Natural Code -sarjan kasvojenpuhdistusgeeli on lempparini.

Mitäs luomua tai lähituotantoa sinä suosit? Vinkkejä, mitä kannattaisi kokeilla?

Hei, huomenna on taas perjantai! Silloin voin suositella Pares Balta -luomukuoharia! Maistuu ihan luomulta, niinkuin eräs ystäväni totesi!

Ecological production. Not only food but also yarn and cosmetics. Makes me feel good! What about you?

10 kommenttia:

 1. Koitan ostaa luomuna sellaista joka säilyy: puurot, jauhot, pavut jne. sellaiset kuin vihannekset on kovin kalliita, toisaalta teen munien ja maidon kohdalla poikkeuksen, vaikka hinta onkin tupla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mekin ostettiin luomumaitoa vielä kahden lapsen kanssa. Sitten alkoi maitoa kulua niin paljon, että hinta kirpaisi. Lisäksi tykkään ostella nykyään 1,5 litran tölkkejä.
   Minäkin olen välillä aika epälooginen noissa luomujuttujen hinnoissa...

   Poista
 2. Aika paljon samoilla linjoilla sun kanssa. Olis ihana ostaa enemmän luomua, mutta hinta ratkaisee. Mekin hankitaan munat suoraan, sekä perunat ja kasvikset (tällä hetkellä vielä) omasta maasta. Poroa ja peuraa omista kanavistaan, kalat merestä... Ruohonjuuressa välillä villiinnyn, mutta mikään varsinainen kanta-asiakas en sinnekään ole.

  Niin suloisen näköstä lankaa kuvissa♥ Ja iloa viikonloppuun!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä unohdin tästä nyt apinamiehen lempiharrastukset eli metsästyksen ja kalastuksen ja niiden lopputuotteet! Ihan parasta kun saa itsepyydettyä tuoretta kalaa!

   Poista
 3. Lähiruokaa kannatan minäkin...ja välillä luomuakin...:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Me ollaan yritetty kesäkodissa suosia lähiruokaa suoraan viljelijöiltä, mutta onpa välillä niin hinnakasta, että mieluummin hakee lähiruuan lähikaupasta. Esim. perunat saa puolet halvemmalla kaupasta. Outoa...

   Poista
 4. Lähiruokaa kannatan aina kuin vain mahdollista. Nykyisen ruokavalion johdosta en voi käyttää juurikaan puolivalmisteita tai eineksiä. Siksi tulee ostettua kaikki raaka-aineina. Ajatusmallina on minulla se, että raha jää tukemaan oman maakunnan tuotantoa. Maksan mieluusti sen ylimääräisen 0,2e vehnäjauhoista, jotka tulevat naapurikylän pelloilta ja myllyltä. Sama juttu on kaikissa tuotteissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin tykkään ajatuksesta, että rahat jäävät suoraan lähituottajille. Kuiva-aineissa tuo hinta ero ei tosiaankaan ole suuri luomun ja tavallisen välillä. Kasviksissa sitten taas turhan suuri...

   Poista
 5. Minä tunnustan olevani laiskanpuoleinen ruoan suhteen. Ainoa ihan ehdottomasti luomuna tuleva on kananmunat. Minulla meni ruokahalu muutama vuosi sitten muunlaisen munatuotannon suhteen... Toki muitakin luomuruokia tulee ostettua, jos sopivasti osuu kohdalle. Tosiasia kuitenkin on, että täällä, missä ruokaa tuotetaan, sitä lähiruokaa on välillä hyvin huono saada kohtuullisella vaivalla kotiinsa eli markettien valikoima ratkaisee.

  Sitten taas vaatteissa olen jo pidemmän aikaa suosinut luomulaatuisia tekstiilejä etenkin lapsilla. Luomuvaatteita saa alennusaikaan yllättävänkin edullisesti. Myös luomulangat ovat tuttuja ja vuosien takaa. Ostan toki muitakin, mutta esim merinovillat mieluusti sellaisina, joista tiedän, että lampaita ei ole rääkätty mulesingilla. Oma kosmetiikka on jo pitkään ollut luomua, pesuaineet saisivat olla luomumpia. Totesin jo jonnin aikaa sitten, että ihoni pitää kovasti dr Hauschkan tuotteista, samoin Madara on täälläkin tuttu ja hyväksi havaittu merkki.

  Mutta siis enemmänkin voisi ja pitäisi. Jospa vähitellen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaatepuolella minuakin kiinnostaa luomutuotanto. Luomupuuvillaisia vaatteita saa nykyisin ihan edullisesti. Jospas tästä vähän innostuisi lisää! =)

   Poista

Kiva kun kävit blogissani! Kiitos kommentistasi!