keskiviikko 10. heinäkuuta 2013

Maalausvinkkejä kaivataan


Meidän kaupunkikodissamme on tyypilliset 70-luvun ikkunat. Puitteet ovat tummanruskeat, varmaankin petsattu ja lakattu.

Tänä kesänä ajattelin vihdoinkin sutia ruskeat piiloon, siis valkoiseksi. Nyt kyselen vinkkejä teiltä. Millaista maalia? Riittäähän kevyt hionta? Mitä muita vinkkejä?
---

Meillä odotellaan sitä luvattua sadetta. Piha on ihan rutikuiva, enkä ole vielä viitsinyt sadettaa muita kuin kukkapenkkejä. Metsätkin kaipaisivat vettä. Mustikoille ja syksyn sienille...
---

Ystävä toi muutaman ihastuttavan vanhan täkin! Ihania, vai mitä?
---

I´m planning to paint our brown window sides. White of course...

24 kommenttia:

 1. Kannattaa varmaan hioa kunnolla ja ehkä jotain ovi- ja ikkunamaalia. (Näin yhdessä blogissa aivan ihanat sitruunankeltaiset ikkunanpuitteet. Entä jos väriä, eikä valkoista?)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Värikkäät olis taatusti aika pirteät, mutta taidanpa silti tyytyä valkoisiin. En usko, että saisin apinamiestä ylipuhuttua värikkäisiin... Täytyy revitellä sitten tekstiileillä.

   Poista
 2. Ihania noi vanhat täkit. Ja myös niiden alla oleva penkki. Tohon ikkunanpuitteiden maalaushommaan en osaa ottaa kantaa :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo vanha penkki on nyt meidän kylmällä kuistilla. Suunnittelin sitä ihan keittiön pöydän ääreen, kunhan saadaan uusi ruokapöytä valmiiksi. Saas nähdä kuinka toimii...

   Poista
 3. Aikanaan sudittiin meidän tummanvihreät! puitteet tummanharmaiks niiltä osin kun ei näy ulospäin (kyseessä siis kerrostalo). Mä en tainnu hioa kun ihan nimeks ja pohjaan tuli muistaakseni oikean väriseks sävytetty Otex mutta päällistä en tarkkaan muista... jotenkin hatarasti tulis mieleen joku ihan nimeltään ovi- ja ikkunamaali...

  Ihan hyvin onnistui ja ilme muuttui meille sopivammaks, ainoana vinkinä muistan että jos ikkunassa on useampia maalattavia puitteita niin kannattaa antaa niiden oikeasti kuivua ihan reilu aika. Mä kuvittelin kuivuttaneeni hyvin mutta kyllä ne vähän tarttu toisiinsa, oli hetken vähän jäykkiä... ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maalikaupassa varmaan osataan myös neuvoa tuon maalin suhteen. Ajattelin maalailla nyt kesäaikaan, että saavat sisäikkunat olla sitten reilusti auki. Hyvä tietää, että kestää kuivua pitkään.

   Poista
 4. Mä olen niin hätänen, etten hionnut lainkaan (kahdessa kodissa olen jo ehtinyt just tommosia tumman ruskeita maalailemaan...), ja maalina mulla on ollut ihan vaan maalarin valkolakkaa...

  Ihania täkkejä!!!

  Hanna(-Maija)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katsotaan, mihin minä päädyn... Täytyy kuitenkin käydä maalikaupan kautta, kun vanhat maalit ovat lopussa.

   Poista
 5. En usko et Nannakaan kauheasti hioi. Maalikaupassa myyvät mahdollisimman paljon erilaista kamaa - myös maalipesua ja hiomisjuttuja, mut mä uskon että pohjamaalilla onnistuu jo pitkälle. Maalataanhan maaliin ylipäätään useampia kerroksia, ilman kauhean kovaa hiomista. Eri juttu tietty vanhojen talojen ikkunat, joissa maalin rapisee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla on kaapissa otexia, joten sillä lähdetään liikkeelle, kunhan inspis iskee... Ehkäpä vähän karhennan pintaa.

   Poista
 6. En maalaamisesta tiedä paljonkaan, mutta jestas mitkä täkit! Mikähän siinä on ettei mun kaveripiiristä oo kukaan ikinä tuonut mulle täkkejä! :D Lienevät niin vannoutuneita Ikean yms. kannattajia etteivät tajua täkki-intoilua.. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On onni, että toiset eivät niin välitä tällaisista vanhoista aarteista!

   Poista
 7. Maalaukseen en uskalla sanoa mitään, mutta täkit on IHANIA :)

  VastaaPoista
 8. Noin jokusen ikkunanpielen nuorempana sutineena sanoisin, että hiominen on työvaihe, josta ei kannata luistaa, jos haluaa maalin pysyvän. No, soodapesulla voi myös rikkoa vanhaan maalipintaan tartuntapinnan. Mutta siis huolellinen hionta, pesu (rasvat pois), pohjamaalaus jollain otexila tms. (maalikaupassa auttavat) ja päälle vaikka just tuo maalarin valkolakka. Aina kerrosten välissä kevyt hionta hienolla paperilla niin ei tarvitse hetken päästä katua ja ihastella hilseileviä ikkunanpieliä. ;)Kyllä se hiominen (kevytkin) vaikuttaa siihen, miten maali tarttuu pintaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luulen, että teen kevyen hionnan, että saan pinnan rikki. Sitten otexia ja maalia. Maali on kyllä vielä ostamatta...

   Poista
 9. Aah, mulla olisi sama homma. Meidän ikkunanpokat ovat sellaiset oikein hankalasti keltaantuneet. Minä ajattelin pestä ne hyvin maalinpesuaineella (se kait se nimi on, semmoinen pullo), se korvaa hionnan aika hyvin, koska se jättää pinnan hiukan karheaksi. Jos maali olisi uusi ja kiiltävä, kannattaisi hioa vähän rikki. En ole varma pohjamaalista (Otexia laitan, jos käytän, se on se tartuntapohjamaali) ja pintaan mietin jotain lattialistoihin yms. käytettävää maalia. Ennen oli semmoista kuin Futura, mutten tiedä onko enää. Mä olen miettinyt tätä hommaa jo monta kesää, voihan se olla että siirtyy vielä yhdellä eteenpäin.;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin olen suunnitellut tätä projektia jo vuosikausia... Hiljaa hyvää tulee!

   Poista
 10. Ihania täkkejä! Olipa kiva tuliainen! :) Mua kiinnostaa myös toi ikkunakarmien maalaus. En kyllä siihen taida ryhtyä, kun vuokrakodissa kuitenkin asutaan, mutta mieli tekisi. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyykin ottaa ennen-jälkeen-kuvia, että näet, miten vaikuttaa tuo maalaus...

   Poista
 11. Nuo täkit ovat aivan ihastuttavat! Minä olen kerran urakoinut yhden talon ikkunanpokat ja se oli aikamoinen homma. En enää muista, miten homma hoitui. Muistaakseni hioin, pohjamaalasin ja sitten maalasin moneen kertaan....onnea urakkaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tsempityksistä! Hieman vielä tökkii hommaan ryhtyminen näin helteellä... =)

   Poista
 12. Älä maalaa. Tummanruskea kuuluu tuon ajan arkkitehtuuriin. Se on nyt epämuodikasta(ehkä; onhan toisaalta muukin 70-luku nyt muotia? ), mutta pitkällä tähtäimellä on arvokasta säilyttää kunkin aikakauden alkuperäisiä piirteitä. Eikä ne pahalta näytä :) terkuin Sari

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, ihan hyvä idea tuokin! Minä tykkään kyllä 70-luvusta, mutta mutta... Jotenkin kaipaan vaan pimeään olohuone-keittiöömme, jossa muuten on paljon 70-luvun pimeää puuta, valoa. Ja sitten on vielä niitä lastulevyseiniä...

   Poista

Kiva kun kävit blogissani! Kiitos kommentistasi!