maanantai 25. toukokuuta 2015

Nyt hortoillaan!






Tiesittekö, että nyt on paras aika hortoilla. Juu, metsissä voi hortoilla toki ihan muuten vaan, mutta sieltä voi myös napsia mukaansa kasveja kotikeittiöön.

Minä sain taas pienen inspiksen ja kaivoin esille hortoilukirjani, joka on Jouni Toivasen ihania reseptejä täynnä oleva "Viettelevät villiyrtit". Kirjassa on esitelty yleisesti monia villivihanneksia ja niiden keräily- ja käyttötapoja. Niiden jatkona on kivoja ohjeita ihan normikokkaamiseen. Jouni Toivanenhan on taustaltaan Michelin-ravintola Luomon kokki.

Meillä on maisteltu nokkosia jo vuosia, mutta tänä vuonna olemme napsineet myös mustikankukkia retkillämme. Aidan alla kasvaa reilusti ketunleipiä, ja niistä saakin ihanat täytteet voileiville. Minä ajattelin testailla mustaherukan lehtiä tänä kesänä ja äitini ihastui kuusenkerkkäohjeisiin.

Mitäs teillä on kokeiltu?

Collecting wild vegetables is quite famous in Finland at the moment. Now it´s the best time to go wild! I´ve got a good cooking book that gives a lot of tips how to collect and use wild vegetables and herbs. So let´s go to the woods!

12 kommenttia:

  1. Toi on tosi hyvä kirja. Rautavaaran kirjoittama Mihin yrttimme kelpaavat on toinen tosi hyvä teos. Meillä on kokeiltu nokkosta, kuusenkerkkiä, voikukan lehtiä, orvokin kukkia, kanervan kukkia, mustanviinimarjan lehtiä, koivun lehtiä, koivun mahlaa ... luonto on kyllä kauneimmillaan näin toukokuussa. Minusta toukokuu on vuoden paras kuukausi. Tänä keväänä näyttää mustikat olevat todella runsaassa kukassa, peukut pystyyn runsaalle marjasadolle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt on joka puolella niin ihanan heleän vihreää. Mustikoiden lisäksi karviainen kukkii nyt tosi runsaasti. Eilen ihastelin naapurin kriikunapuuta, joka on ennätyskukassa. Toivotaan, että ei tule takapakkia, vaan saadaan ihana sato!

      Poista
  2. Yleensä tyydyin ihan nokkoseen keväisin. Noin hortoilun alalta. :) Vuohenputkea kyllä löytyisi omasta takaa niin, että olen harkinnut pestokokeilua. Niin ja mustaherukka olen käyttänyt teehen ja säilykkeisiin. ketunleivät olivat tietty lapsena herkkua, samoin kuin suolaheinä. Niitä ketunleipiä muuten löytyisi kukkapenkistä... Hmm... Kaverini joskus vinkkasi, että jättipalsamiakin voisi syödä, kun manasin moisten leviämistä naapurista meille. Ne vain ovat sen verran kovia leviämään, että aika yksipuoliseksi kävisi ravinto, jos yrittäisin hävittää ne syömällä. ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ystäväni teki muutama vuosi sitten vuoheputkilasagnea, ja se oli todella hyvää! Sitä riittäisi meilläkin. Tuossa kirjassa on muuten vinkkiä jättipalsamin käytöstä. Sitä löytyy... Itse ajattelin, että olisi kiva terästää salaattia hakemalla joukkoon villivihanneksia. Saisi uutta makua ja tulisi hyödynnettyä luonnon omia antimia!

      Poista
  3. Hei, talon väri on hyvä, tykkään.

    Vuohenputki taitaa olla nokkosen rinnalla se meillä käytetyin. Olen nyt vasta oppinut syömään vuohenputkea raakanakin tai se johtuu siitä, että opin keräämään ne miedoimman makuiset pienet vasta avautumassa olevat lehdet. Menee salaatissa, vähän paistettuna yms. Yksi hyvä alkukevään parsan korvike on maitohorsman pienet notkeat alut. Maitohorsma on valitettavasti vähentynyt lupiinin jyrätessä. Meiltä sitä vielä löytyy onneksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä ei täällä cityssä paljon maitohorsmaa näy, mutta kesäkodin ympäristössä kyllä. Pitää kokeilla, samaten tuota vuohenputkea ihan wokissa. Mukavaa kesän alkua sinne!

      Poista
  4. Vuohenputken tuloa pihallemme olen tervehtinyt ilolla. Se on vaan niin hyvää! Vuohenjuusto+vuohenputki on ihan maailman paras yhdistelmä kaikkeen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkistä! Vuohenjuusto antaa varmasti kivasti särmää vuohenputkelle!

      Poista
  5. Piipahdin kurkkaamaan mitä teillä touhuillaan ;) ...

    Meillä ei ole kokeiltu kuin tota nokkosta, sillä jotenkin aristelen, että tunnenko kasvit tarpeeksi hyvin...

    Kivan näköinen tuo teidän talon uusi väri - tykkään!!!


    Aurinkoisin terkuin

    Hanna(-Maija)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kun piipahdit! Arki on muuttunut melkoisesti, varmaan näkyy täältä blogistakin. Esikoinen just sanoi, että "äiti, sä et ole pitkään aikaan tehnyt käsitöitä..." Niinpä! Mutta nyt maalaillaan ja muuta sellaista käsityötä!

      Poista
  6. Tänään viimeksi ajattelin, että uskaltaisikohan(jaksaiskohan..) kokeilla nokkoslettujen tekoa. Niitä, kuten kyllä vuohenputkeakin, kun tuossa pihan perällä puskee maasta, että kovin helppo olisi kerätä. Muuten en juurikaan ole villiyrttien parissa hortoillut - muuten kylläkin :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sitten kun pääsee keräilyn vauhtiin, voi samalla ottaa nokkosta pakkaseen asti! Eli hortoilemaan siitä sassiin! :)

      Poista

Kiva kun kävit blogissani! Kiitos kommentistasi!