sunnuntai 12. helmikuuta 2012

Lähiruokaa







Olipa kiva, että tuli kunnon talvi ja merikin jäätyi. Meillä on verkot vesillä ja syödään taas kunnon lähiruokaa. Tänä viikonloppuna on syöty kuhaa ja kampelaa. Nyt vaan toivotaan, että kalaonni jatkuu!

Muistatte varmaan, kun liityin viime syksynä luomuruokapiiriin ja hehkuttelin siitä kovasti täällä. No, puoli vuotta on kulunut, ja vaikka idea on mahtava, ajattelin hypätä piiristä ulos. Kuusihenkisen talouden ruokamenot hyppäävät taivaaseen, jos perusruuat hankkii luomuruokapiirin kautta. Edullisempaa on ostaa luomuruoka lähikaupoista, valitettavasti. Hintaero on huomattava.

Minun paras löytöni luomupiirin kautta on inkivääritee. Ihanan makuista. Sitä ajattelin hamstrata muutaman paketin. Samoin luomukosmetiikasta olen edelleen kiinnostunut, ja kun kosmetiikan tarvetta tulee, hankin luomusellaista.

Muuten ajattelin panostaa enemmänkin lähiruokaan, eli sieniin, marjoihin ja oman puutarhan hedelmiin. Joulun alla kaadetun kuusen tilalle istutetaan varmaankin kriikuna, mutta mitähän muuta omalla pihalla voisi kasvattaa ensi kesänä... Yrttejä ruukuissa ainakin.
---
Käväisin tyttöjen kanssa eilen pitkästä aikaa retkellä Helsingissä. Pienimmän kummi halusi viedä neidin Ateneumiin katsomaan Carl Larssonin näyttelyä. Kierroksemme eteni lasten ehdoilla, ja nelivuotiaskin jaksoi suhteellisen hyvin katsella teoksia, kun välissä sai myös leikkiä Larssonin kodin kulisseissa. Kiitos kummitädille! Minä jatkan kierrosta kotona lukemalla näyttelyoppaan rauhassa läpi.

We´ve eaten a lot of fish this weekend. Fish from our own fishnets. Local food at it´s best!
Last fall I joined a group that has bought organic food directly from producers. Now I´ve decided to stop, since it´s too expensive for our big family. That´s a pity!
Yesterday we visited Carl Larsson´s exhibition in Ateneum with my daughters and our friends. We had a kids´ trip today, so we had also time to play in Larsson´s "fake-home".

19 kommenttia:

  1. Oi, toi Larsonin näytely ois kyllä kiva päästä katsomaan. Larssonkin lienee noussut vähitellen tosissaan trendikkääksi? ;)Jossain vaoiheessa ei oikein ollut sopivaa tunnustaa Carlin töistä tykkäävänsä. Tykkäsin silti.

    Yksi helppo pihalla kasvatettava olisi varmaan kesäkurpitsa. Iso istutuslaatikko ja sinne ravinteikasta maata ja muutama taimi. Meillä on ainakin syöty jo parina kesänä ihan vain oman pihan kesäkurpitsoja ja kesäkurpitsan kukat ovat ihan oma lukunsa herkuista. :)Meillä lapsi ilmoitti, etä tänä vuonna hänen kukkapenkissään kasvatetaan porkkanoita...

    VastaaPoista
  2. Minä taas haikailen tuollaisen ruokapiirin perään. Mutta ymmärrän hyvin, että taloudelliset asiat vaikuttavat, teitäkin on niin monta. Meillä ruokakaupoissa taasen luomuvalikoimat ovat surkeat ja siksi olisin valmis ainakin kokeilemaan, vaikka se ehkä hiukan kalliimmaksi tulisikin.

    Kaloista olen suorastaan kateellinen :-D

    Kävin katsomassa Carl Larssonin näyttelyn Turussa ja viehätyin erityisesti hänen uransa alkuvaiheen töistä. Kauniita ja herkkiä.

    VastaaPoista
  3. Ihania kalaherkkuja teillä!!
    Meillä kanssa mies kalastaa, mutta vähän vaihtelevasti saalista. Saisi tulla enemmänkin ;)
    Myös kiinnostusta oli jossain vaiheessa luomupiiritoimintaan, mutta kilohinnat kasviksissa ja lihoissa (ja kaikessa) niin kovia että ei kertakaikkiaan rahat riitä :( Ja se on harmi.
    Mutta olen tismalleen samoilla linjoilla että panostetaan sitten muilla tavoin lähiruokaan.
    Naapurin perunamaasta saadaan perunat. Omista puskista mehut. Kasvimaan tein 2vuotta sitten, ollaan kasvatettu tomaatit, on helpompaa kuin luulin. Porkkanat kasvaa hyvin, salaatit onnistuu takuuvarmasti, retiisisato on nopea! Sipulin kanssa on vielä ongelmia, sanoin kesäkurpitsat aina mätänee...? Yrtit on helppoja, persilja, tilli, basilika, ruohosipuli.
    Ja metsästä kerätään sienet ja marjat.
    Omavaraisuus kunniaan :)

    VastaaPoista
  4. No jopa sattui somasti, täälläkin Larssonia;) On se vaan ihana ja tuota näyttelyäkin olen ajatellut kovasti!
    Luomu ja luonnonantimet on tosi hyvä juttu, kannatan niitä, mutta uskon täysin, mitä tuosta hinnasta sanoit.

    VastaaPoista
  5. Tuo hintajuttu on harmillinen. Itse hankin osan ruokatarvikkeista ruokapiirin kautta, lähinnä kananmunat, juurekset ja sipulit. Hinnassa ei ole täällä hirmuista eroa, mutta laadussa on. Onneksi lähikaupastani saa nykyään runsaasti luomua ja kohtuuhinnoin. Ehkä hinnat tulevat vähän alaspäin, kun kysyntä kasvaa? Toisaalta tuntuu, että ruuan hinta vain nousee koko ajan.

    Onneksi pakkasessa on vielä marjoja ja sieniä! Ensi kesänä niitä sitten ehdottomasti taas kunnolla lisää. Ja nythän kannattaisi idättää eri siemeniä, linssejä, papuja jne. Se on ainakin edullista ja erittäin ravinteista! :)

    VastaaPoista
  6. Luitsä Hesarin kuukausiliitteestä jutun Larssonista? Se oli musta tosi hyvä!! Ihanaa, että luin sen ennen näyttelyyn menoa, koska nyt jotenkin näyttelyn katsoo aivan eri vinkkelistä.
    Larsson taisi olla aikansa "blogisti", joka tarjosi täydellistä idylliä, vaikka taustalla oli kaikenmoista muuta. :DD

    VastaaPoista
  7. Tonne näyttelyyn ajateltiin mennä koko perheen voimin! Kiinnostaa kovasti. Mullakin jo toinen jalka ulkona ruokapiiristä, ja syynä s-marketin hyvä luomuvalikoima, joka on huimasti halvempi...

    leppoisaa sunnuntaita!

    VastaaPoista
  8. Kati: Minä ajattelin lukea Larssonista nyt jälkikäteen lisää. Lasten kanssa ei oikein ehtinyt kaikkeen tutustua.

    Petriina: Meidän piirissämme nuo hinnat olivat tuplasti kaupan luomutuotteiden hintaisia suunnilleen... Ei iske siihen hintaan, vaikka kauhean kiva olisi ajatuksen tasolla ostaa suoraan ilman väliporrasta!

    Heidi: Mullakin on ollut kasvimaa monena vuonna, mutta koska olemme ison osan kesästä kesäkodissa, tuo kastelu ja hoito on haasteellista. Mukaan otettavat yrttiruukut kiinnostavat sen takia.

    Hyvä Mieli: Ajattelin tosiaan tutustua Larssoniin näin jälkikäteen hieman tarkemmin! Ihania maalauksia!

    Sini: Meillä on lähistöllä muutama kauppa, joilla on laadukas luomuvalikoima. Ja hei, ituja tulemaan heti tänään. Sinimailaset mun suosikkeja!

    nanna: Meille ei tule tällä hetkellä hesaria, mikä on oikeasti aivan älytöntä. Siispä naapurilta tuota kk-liitettä pummimaan! Kiinnostaa kovasti! Ymmärsin minäkin, että todellisuus oli todellakin muuta kuin kauniit maalaukset!

    Hanni: Hesarissa on ollut jokin lasten sivu, joka osalla oli tuolla näyttelyssä mukana, ja johon kerättiin tietoja... Hei, saiskos tuon kk-liitteen, mihin nanna viittasi???

    VastaaPoista
  9. Mahtava kalasaalis! Lähiruokaa parhaimmillaan. Meillä onneksi saa helposti lähi sekä luomuruokaa. Kesällä on minullakin ajatuksena olla entistä ahkerampi :)
    Näyttely avautui, sinne olisi tarkoitus kiiruhtaa, Larsonin teokset tuovat mieleeni lapsuuden, meillä päiväkodissa oli tarjottimet jossa oli kuvana hänen "maalaukset" :)

    VastaaPoista
  10. Meillä on sellainen onni, että kulman takana on aivan mahtava luomukauppa, vaikka pikkukaupungissa asutaankin. Matkaa n. 50 m =) Ihan kaikkea sieltä ei saa, mutta hurjan paljon kyllä. Nyt kun perhe on pienentynyt kolmeen entisen kuuden sijaan, raaskii maksaa vähän enemmän siitä luomusta. Mutta isolla perheellä en sitä varmaan raaskisi tehdä. Ruokapiiriin en ole koskaan kuulunut...

    VastaaPoista
  11. Kivan retken olette tehneet!
    Sinne minäkin ajattelin kipaista.
    Täytyypä katsoa se kuukausiliitteen juttu. Nykyisin ei tule hesaria juuri edes vilkaistua. Vaikka tykkäisin.
    Tota inkivääriteetä täytyy kokeilla. Nyt Yogi Tean Ginseng kokeiltavana.

    VastaaPoista
  12. Marie Elisabeth´s rum: Meilläkin on onneksi lähistöllä kauppoja, joissa hyvä, laadukas luomuvalikoima. Harmittaa vaan, että tuo ruokapiirisysteemi ei toimi. Mun järjen mukaan hintojen pitäisi olla paljon alhaisempi!

    Kotivalo: Minäkin voisin kuvitella satsaavani enemmän luomuun pienemmällä taloudella. Nyt se kirpaisee turhan paljon!

    Kamomilla: Kerropa sitten kokemuksesi tuosta Yogi-teestä!

    VastaaPoista
  13. Aika mahtavaa syödä itse pyydettyä kalaa. Tiskiltä ostettuna maksavat ihan hirveesti. Tietty pitäähän kalastajienkin palkkansa saada, mutta liian harvoin tulee kalaa ostettua.

    Pienenä meillä oli joku kirja jossa oli Larsonin kuvitus. Tykkäsin kovin katsella kuvia.

    Mukavaa viikkoa!

    VastaaPoista
  14. Peppi: Kuha- ja ahvenfileet on kaupassa ihan järkyn hintaisia! Ei kun pilkille vaan!

    VastaaPoista
  15. Ihanaa læhiruokaa teilla!!! Toiv. kalaonni jatkuu. Ja kiitos viimeisesta. Postit olivat menneet perille <3

    VastaaPoista
  16. Tuo näyttely oli todella upea. Ihanaa ystävänpäivää.

    VastaaPoista
  17. Merja K: Kiitos samoin sulle! =)

    Kalamuija: No hienoa, että kusti polki oikeisiin osoitteisiin!

    Villasukka: Olisin kyllä voinut käyttää enemmänkin aikaa tuohon näyttelyyn! Hyvää ystävänpäivää sinullekin!

    VastaaPoista
  18. Oi ihanuus carl larssonia! Turusta se sinne tuli, mutten ehtinyt/päässyt käymään. Olis vaan pitänyt!

    Tuleeko se tosiaaan kalliimmaksi piirissä? Ohhoh, miksiköhän mä olin kuvitellut toisin päin. Harmi tuo kustannuskysymys tosiaan. Itselläkin luomu vähenee väkisinkin kohtapuoliin, kun pompsahdan hoitovapaalle. Harmittaa ihan vietävästi!

    Teillä on verkot, oi onnea. Me ei tänä talvena laitettu, mutta olis se kyllä ihana laitella madesoppaa itse pyydetystä kalasta.. nauttikaa! :)

    VastaaPoista
  19. Teija: Tuossa ruokapiirin hinnoittelussa tosiaan mättää jokin! Ja pahasti! Mutta jätetään tää piir muille ja siirrytään markettiluomuun. Mukavaa viikon jatkoa!

    VastaaPoista

Kiva kun kävit blogissani! Kiitos kommentistasi!