lauantai 6. helmikuuta 2016

Kon Marin jalanjäljillä...Minä olen vihdoinkin saanut luettua loppuun Marie Kondon Kon Mari -kirjan. Aluksi suhtauduin kirjaan pienellä – enkä niin pienelläkään – varauksella, mutta nyt täytyy sanoa, että kirja on kyllä saanut minut ajattelemaan tavaran säilömistä eri asenteella. Olen valmis!

Muutamaa projektia olen jo aloitellut, mutta minun karsimiseni on lähtenyt liikkeelle hieman eri tavalla kuin Marie Kondolla. Olen nimittäin ostanut ensin jotain kivaa, ja sortteerannut sen jälkeen ostamaani "kategoriaa" reippaalla kädellä kiertoon.

Ensin ulkomaille muuttava ystäväni kaupitteli kaunista keramiikkaa puoli-ilmaiseksi. Minulla ei todellakaan ole tarve uusille kipposille, mutta kun sattuvat olemaan kauniita, niin yhtäkkiä huomasin kantavani kotiin kassillista uusia kupposia. Kotona hieman hirvitti, mutta Kon Mari takaraivossani kääntelin kaapeista reippaan kasan kipposia kupposia kiertoon.

Kodin sohvatyynyosasto on karttunut myös useammalla tyynynpäällisellä, jotka olen kantanut töistä kotiin. Viikonloppuna on sitten edessä tekstiilikaappien karsiminen. Uudella asenteellani tiedän, että osaan karsia tavaraa helposti sieltäkin. Lisäksi tartun korjattavien vaatteiden pinoon ja joko korjaan tai hävitän. Taas toimii...


Menenköhän vähän peppu edellä puuhun, vai mitäs tuumit?

I´ve read Marie Kondo´s famous book Kon Mari. It´s about reducing stuff at home and about being a minimalist. I´ve started by buying some new cups... After that I collected a lot of cups and other things from our kitchen. My way...

17 kommenttia:

 1. Jos nuo ekan kuvan kupit ovat niitä "kuppeja ja kippoja", en yhtään ihmettele, että ostit..:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No ne on just niitä... Pois lähti parittomia, sekalaista seurakuntaa!

   Poista
 2. Kauniit on kupit <3 Mä aloitin noista sisustuslehtipinoista. Niitä on kertynyt aikamoinen kasa. Enemmän lähtee kuin jää ja onneksi nyt ei ole mitään tilauksessakaan =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mullakin niitä sisustuslehtipinoja löytyy. Odottavat lähinnä paperinkeräykseen kantamista. Uusimmat lueskelen ja annan kamuille. Enää en siis jemmaa...

   Poista
 3. Hei onpa tosi nätit lapaset! Mä oon niin tyytyväinen ton kirjan antiin, että oikeesti voin sanoa, että se oikeastaan muutti mun elämää. Jotenkin helpottavaa ja huojentavaa toimia ton kirjan ohjeiden mukaan etenkin, jos on hamsteri, joka ei raaski luopua esim. tunnearvotavaroista tms. millä ei kuitenkaan tee mitään. Toinen juttu on se, kuinka pitkälle kierrätystä vie. Siinäkin on jossain hyvä vetää raja :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin koin jonkin sortin ahaa-elämyksen! Nuo lapaset liittyvät teemaan, eli "jotain saa säästää"-osastolle. Ne ovat äitini neulomia, ja monet äitini neulomat vauvajutut olen jo laittanut eteenpäin, mutta nämä päätin säästää.. ihan vaan vaikka koristeeksi narulle seinälle!

   Poista
 4. Minä sain tuon kirjan lahjaksi, mutten ole vielä lukenut. Mutta keväiseen ohjelmaan kuuluu kyllä yleensä karsiminen. Se tuntuu silloin jotenkin houkuttelevalta, heittää kaikki turha pois.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo kirja kannattaa kyllä lukea, se on hyvä "hengen nostaja"! Minä koin pienen herätyksen!

   Poista
 5. Hih, kuulostais just mun toiminnalta, että päätettyäni karsia hamstraankin lisää :) Ehkä mun pitäis lukea myös tuo kirja. Johtuu ehkä pienestä muutosvastarinnasta etten oo sitä vielä lukenutkaan... Mutta juuri eilen totesin miehelle, että nyt tätä tavaraa on PAKKO alkaa karsimaan tai muuten hukutaan tavaravuoren alle ja meidät löydetään muumioituneina joskus sadan vuoden päästä ja ihmetellään mitä meille oikein tapahtui. Huoh. Kai se on pakko lukea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Avoimin mielin kirjan kimppuun! Kaikki idikset eivät varmasti iske, mutta jotakin siitä voi jäädä takaraivoon muhimaan.

   Poista
 6. Olen minäkin pitkään tehnyt niin, että jos vaikka ostan uudet kengät, edellytän itseltäni, että heitän/kierrätän vähintään yhden parin sen seurauksena pois. Yleensä tulee kyllä vähennettyä enemmänkin kuin yksi yhdestä -periaatteella. Eli minä ainakin uskon tähän taktiikkaan. Myös tällä menetelmällä tulee hankintakriittiseksi :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tällä menetelmällä tavara ei pääse lisääntymään. Kon Marin menetelmällä tarkoitus on vähentää tavaraa radikaalimmin. Onneksi voi noukkia kultaisen keskitien...

   Poista
 7. Harvaa tavaraa jää oikeasti kaipaamaan. Mä olen päässyt himohamstrauksesta ehkä sellaiseen "tavalliseen" tavaroiden säilömiseen.

  Mutta pikkuhiljaa kun etenee niin hyvää tulee, myös karsimisessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä tuo karsiminen vaatii aikaa, yhdessä viikonlopussa ei pääse vielä pitkälle. Kon Marissa puhutaan, että puolessa vuodessa voisi käydä talouden läpi.

   Poista
 8. Ihanat lapaset!!!
  Ja ihana projekti.
  Minä olen tyhjentänyt monta vuotta, mutta tuntuu ettei näy missään. Nyt en vaan ehdi. Pääsiäisloman voisinkin pyhittää tällaiselle oon marille....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta tuntuu, että tuollainen pienimuotoinen tavaroiden läpikäyminen ei näy juurikaan näin monen hengen taloudessa. Vasta sellainen kunnon tyhjennys tuntuisi jossain. Mutta se kyllä vaatii aikaa. Mutta suosittelen tuota kirjaa tsemppimielessä!

   Poista

Kiva kun kävit blogissani! Kiitos kommentistasi!