tiistai 28. elokuuta 2012

Arkista menoa


Ei täällä kummempaa. Kuvailin arkisia kuvia alakerrasta. Yllättäen ei suurempia kokonaisuuksia!

Tällä viikolla olen pohtinut lasten harrastuksia. Montako pitää olla ja millaisia, että lapsesta kasvaa kunnon kansalainen? Mitäs mieltä olette? Samoin minua huolestuttaa se, että moniin joukkuelajeihin pitää mennä mukaan viimeistään ekalla, että ylipäätään pääsee mukaan. Moni laji menee nopeasti kilpatasolle, eikä sellaista mukavaa harrastetason ryhmää löydy.

Meillä poitsu pelaa jalkapalloa, jota saakin pelata niin paljon kuin jaksaa ja haluaa. Viikonloppuisin on turnauksia, jonne saadaan myös kuskata niin paljon kuin halutaan. Kimppakuljetukset onnistuvat onneksi aika usein, muuten jäisivät pelit vähemmälle.

Tytöillä ei ole vielä mitään niin aikavievää ja sitovaa. Mutta pitäisikö olla? Välillä tunnen olevani huono äiti, kun ekaluokkalaiseni ei harrasta juuri mitään...

EDIT: Kertokaa vielä, voiko pk-seudulla ratsastaa menemättä vararikkoon? Onnistuuko ratsastus vaikka kerran kuussa?

ps. Tällä viikolla minua on kuohuttanut erään suosikkikirppikseni, Akselin, muuttuva hinnoittelu. Viikon paikkavuokra on 44 euroa, mutta marraskuusta lähtien tähän päälle tulee sitten vielä 1,5 prosentin provisio. Eihän tuo provisio ole suuri, mutta vihastuttaa minua suuresti. Murr!

Nothing new in our life! I just took some everyday pictures from our city home. I´ve been thinking about kids´ hobbies. How many and what kind of hobbies should they have. Should a seven-year-old have already a proper hobby. Just wondering...

39 kommenttia:

 1. Nämä harratusjutut mietityttävät kyllä. Ja sekin ärsyttää, että kaikki pitäisi alkaa niin nuorena nykyään ja niin tosissaan. Ei ekaluokkalaisella tarvitse mun mielestä pakosti mitään olla. Koulua, kotia ja kavereitakin riittää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, sitä tosiaan mietin, että pääsekö vaikka kolmannella mukaan mihinkään, kun kaikki ovat jo oman alansa mestareita... Mutta tällä mennään, kun hyvältä tuntuu näin!

   Poista
 2. Muistan lukeneeni Jari Sinkkosen kommentin harrastamisasiasta. Hän totesi, että lapsi voi oikein mainiosti olla harrastamatta yhtään mitään. Ja ovathan sellaisetkin asiat harrastuksia, joita varten lasta ei tarvitse kiikuttaa ajankohtana X paikkaan Y. En kantaisi asiasta minkäänlaista huolta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta tuntuu, että lapsi harrastaa tahtomattaankin nykyaikana aika paljon, kun sitä virikettä tulee joka suunnalta. Tuota aikatauluttomuutta kannatan minäkin. Huomaa omassa henkisessä jaksamisessa, jos on liikaa kiinni kellossa.

   Poista
 3. Mielestäni alle kouluikäisenä ei tarvitse mitään harrastaa, ellei lapsi itse niin halua. Koulun ja uusien kavereiden myötä luultavasti löytyy joku harrastus aikanaan.
  Tuntuu, että nykyään on olemassa "mitä pitäisi harrastaa että tulisi kunnon kansalainen"-ajatusmaailma. Pelkästään päiväkoti tuo mielestäni paljon sisältöä (joskus liikaakin) lapsen elämään. Sen jälkeen pitäisi pikaisesti käydä kotona syömässä ja sieltä harrastukseen A. Seuraavana päivänä samalla tavalla harrastukseen B. Joiltakin lapsilta löytyy vielä se C:kin. Toki on lapsetkin kaipaavat aktiviteettia, mielestäni kuitenkin useimmiten sen voisi toteuttaa vanhemman kanssa. Joopa joo, tulipas paasattua, tämä EI siis ollut sinulle mitään henkillökohtaista, pääsin vaan vähän vauhtiin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuon ajatusmallin tunnistan minäkin havainneeni. Hämärinä hetkinä sitten itsekin meinaan livahtaa siihen.
   Minä odottelin kesän aikana, tuleeko ekaluokkalaiselta mitään idiksiä syksyn harrastuksiksi. Eipä tullut, joten ammattilaisura taitaa jäädä! =)

   Poista
 4. Kolmen lapsen äitinä, kolmen mummuna ja opettajana olen sitämmieltä, ettei ole pakko olla sellaisia maksullisia ja aikataulutettuja asioita, joita sanotaan harrastuksiksi. Kotona ja pihapiirissä voi myösleikkiä, pelata, lukea ja touhuta. Ne ovat myös harrastuksia! Minun pojat on kalastaneet ja rakentaneet majoja. Tyttöon lukenut ja kiivennyt puissa. Kyllä he ovat kaikki aikanaan käyneet myös ratsastamassa, futiksessa ja lätkääkin pelas nuorin poika. Mut kaikki tuli aikanaan ja omalla painollaan, eikä ole syytä huolehtia harrastusten puutteesta. Jos lapsi ei leiki, eikä hänellä ole kavereita tai mikään ei kiinnosta lasta, sit olisin vasta tarjoamassa uusia harrastuksia ekaluokkalaiselle!
  Mukavaa syksyä! T. Henkku

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noita aikatauluttomia harrastuksiahan riittää onneksi meidän kylällä, kun kavereitakin on lähellä.
   Mukavaa syksyä sullekin!

   Poista
 5. Täällä kans on painittu harrastuskuvioiden kanssa, että pitääkö niitä olla vai ei. Sillä linjalla mennään, että jos tyttö haluaa mennä johonkin niin voi mennä, mutta ei pakoteta. Ollaan kyllä ehdoteltu eri vaihtoehtoja, mutta jos ei kiinnosta, niin ei tarvitse.
  Tuokin on kurjaa, kun pitäisi jo ekaluokkalaisena suurinpiirtein osata päättää joku joukkuelaji, jos pelata haluaa. Harvassa ovat muuten semmoiset aloittelevien aikuistenkin joukkuepeliryhmät. Joskus olisi joku laji kiinnostanut, mutta kun kaikki tuntuvat olevan jo jossain "sarjassa" niin ei ole tullut mentyä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilläkin odoteltiin, että josko ekaluokkalainen itse olisi kovasti halunnut jonnekin. Ei tullut suuremmin ehdotuksia, joten nyt mennään sitten vähemmällä. Voihan sitä katsoa vaikka joulun jälkeen, jos johonkin mahtuisi.
   Aikuisten osalta tilanne on taatusti ihan yhtä vaikea. Aloittelijan on vaikea mennä osaavien ryhmiin!

   Poista
 6. Meillä nää kolme (nyt siis tämä nuorimmainenkin) ovat aloittaneet 3 vuotiaana Sykkeen jumpissa, ja ovat tykänneet (pikku-ukko odottaa innolla).
  Viime keväänä eskarilainen sanoi haluavansa lopettaa jalkiksen, ja suostuimme siihen, sillä en koe mielekkäänä pakottaa harrastamaan. No nyt pelataan sitten sählyä - saapahan kokeilla mistä tykkää.
  Keskimmäinen haluaisi harrastaa ihan kaikkea; uimakoulu ja baletti riittäköön 5v:lle.

  Sitten tosta Akselista: JÄRKYTTÄVÄÄ RAHASTUSTA!!!! Mistä ihmeestä sitä löytäisi "vähemmän ahneen kirppiksen"??!! Onneksi mulla on syys-ja lokakuun paikat varattuna...


  Hanna(-Maija)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pakottaminen ei tosiaan onnistu, varsinkaan jos treenejä on usein viikossa.
   Akseli tarvitsisi kyllä kilpailijan täältä läntiseltä Uudeltamaalta! Sitä vaan perustamaan!

   Poista
 7. Mä olen ajatellut niin, että lapset saa alkaa harrastaa sitten, kun itse sitä haluavat. Me ollaan kysytty ja ohjattukin ehkä harrastusten pariin pikkuhiljaa, mutta ei koskaan pakotettu. Meidän 9-veellä oli keväällä kerran vkossa tanssi ja kerran kahdessa vkossa kerho ja musta se oli ihan fine. Lisäksi neiti tykkää käydä uimassa, silloin kun itse haluaa, ei siis mitään aikataulutettua. Koulu ja läksyt vie kuitenkin aikaa ja ne täytyy jaksaa hoitaa kunnolla. Sen lisäksi yksikin harrastus on hyvä. Itse en oikein tajua niitä perheitä, joissa jo pienillä lapsilla on joka arki-ilta joku aikataulutettu meno. Koska ne lapset ehtii leikkiä ja olla lapsia?
  6-vee pelaa meillä kerran viikossa futista ja 4-vee ei harrasta mitään. Oon ihan tyytyväinen tähän. :)

  -Päivi-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mäkin odottelen, että se "oma harrastus" löytyisi lapsen omasta päästä, mutta toisaalta pelkään, että jos se löytyy liian myöhään, ei enää pääse aloittamaan, kun muut ovat jo harrastaneet useamman vuoden...

   Poista
 8. Täällä mietitään samoja harrastusasioita. Mua on paheksuttu siitä, kun en halua, että tokaluokkalainen harrastaa kaiket illat. Jo muistaakseni silloin, kun esikoinen oli kolme, joku valopää sanoi, että pitää aloittaa joku harrastus, jotta ei putoa kelkasta. Just joo. Olen kanssa sitä mieltä, että koulu on ykkönen ja harrastukset eivät saa viedä liikaa lapsen tai perheen yhteistä aikaa. Eikä mielestäni kaikessa tarvitse todellakaan kilpailla, vähän vähempikin suorittaminen koulun ulkopuolella pitäisi hyväksyä. Mutta tuntuu siltä, että lähes kaikissa seuroissa satsataan niihin kilparyhmiin ja harrastetasolle jää sitten resursseja paljon vähemmän, vaikka kysyntää varmasti olisi. Suurin osa vanhemmista kuitenkin toivoisi lapsilleen niitä harrastetason ryhmiä enemmän, mutta aika usein myydään eioota. Nyt alkoi 7-9 -vuotiaiden tyttljen telinejumppa ( 1 x vko ), kahdessa minuutissa tuli ryhmä täyteen. En edes viitsi miettiä, että miten moni halukas jäi ilman paikkaa ;/

  Täällä on myös monella kirppiksellä kiinteä vuokra plus provisio, 5% ! Aika suolaista, sanoisin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä lauma kelkastaputoajia. Aika huimaa, että joku on tullut suoraan sanomaan noin!
   Harrastetasolle pitäisi tosiaan saada selvästi lisää ryhmiä.
   Viiden prossan provisio on kyllä jo aika paljon, huh!

   Poista
 9. Meillä ovat halutessaan saaneet harrastaa ja nyt neljä vanhinta harrastaa ja heillä on 1-2 harrastusta. Hankalaksihan sen tekee se, että meiltä on 23 kilsaa/suunta tuonne harrastuksiin ja palveluihin, että illat tietää mitä tekee, mutta en halua lapsilta kieltääkään harrastuksiajos niitä haluavat, mutta en ketään vaadikaan harrastamaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Wau! Ehditkö itse harrastaa jotain?

   Poista
 10. Uskon Jari Sinkkosen ajatukseen: "Lapsella on suuri riski kehittyä aivan normaaliksi ilman ainuttakaan harrastusta". Meillä lapsilla 7 v ja 9 v tänä syksynä eka oma harrastus vauva-ajan harrastusten jälkeen. Molemmilla kerran viikossa. Perheenä sitten tehdään paljon, käydään uimassa, tapahtumissa, teattereissa jne. Itse olen sitä mieltä, että pikemminkin niillä, joiden elämä on jo pienestä alkaen liian aikataulutettua, on vaikea kasvaa "normaaleiksi aikuisiksi", jotka osaisivat myös vain olla eikä koko elämän tarvitsisi olla extremea. Olen vahvasti sitä mieltä, että normaali arki riittää, sillä siihen kuitenkin voi sisältyä niin paljon. Ja miksi harrastamisen pitää aina olla aikataulutettua ja ohjelmoitua? Itse harrastin pienenä lukemista, tarrojen ja kiiltokuvien keräämistä, pihaleikkejä yms. ja koen kehittyneeni aivan normaaliksi ja tasapainoiseksi ihmiseksi.
  t. Heli

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onkohan joku tehnyt tästä aiheesta tutkimusta? Olisi mielenkiintoista lukea!

   Poista
 11. Hyvän aiheen otit esille, keskustelua syntyy :)
  Uusi uutinen tuo Akselin tuleva provisio :( Pöytä on onneksi varattu lokakuun puolelle. Minnehän muualle sitä voisi mennä myymään? Ihan vaan vastalauseeksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla alkaa ensi viikolla Akselissa pöytä. Voikin olla sitten viimeinen vähään aikaan. Jokin uusi hyvä kirppis tarvittaisiin kyllä tänne läntiselle Uudellemaalle!

   Poista
 12. Kaivarin Kanuunassa viikkohinta kympin enemmän ja provisio viisi prossaa :( Ryöstöä, sanon minä!

  Meillä on pari harrastusta molemmilla isoilla pojilla. Vanhemmalla partio ja sählykerhon vetäminen, nuoremmalla musiikkiopisto ( soitto+teoria) ja urheiluharrastus, jossa treenejä 1-2 krt viikossa.

  Mielestäni pienimmillä koululaisilla riittää yksikin mieleinen harrastus. Aikaa täytyy olla "vapaaseen" leikkimiseen, ulkoiluun sekä yksin tai kavereiden/ perheen kanssa oleiluun. Liian isosta harrastusmäärästä tulee stressiä kaikille :(

  - Kristiina -

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuollainen viikkohinta vaikuttaa valitettavasti myös kirppistavaroiden hintoihin. Pakko saada omansa pois... Surullista tämä suunta.

   Isommat osaavat mun mielestä paremmin katsoa, miten paljon jaksavat harrastaa. Ja kun osaavat mennä itsekin harrastuksiin, ei vanhempien kaikki aika mene kuskaamisiin.

   Poista
 13. Alkaa maksaa turhan paljon kirppistely...

  Meillä uidaan kerran viikossa ja samoin suunnistetaan kerran viikossa (aiemmin tilalla oli luistelu). Onneksi ovat toistaiseksi tykänneet käydä samoissa jutuissa, joten niissä sitten on käyty koko perheen voimin. Sitten olisi tarkoitus talvella koittaa käydä joissakin kädentaitojutuissa viikonloppusin mahdollisuuksien mukaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo kirppispaikkojen vuokrahintojen nousu näkyy väistämättä sitten tavaroidenkin hinnoissa. Tylsää!

   Poista
 14. Espoossa ei mahista käydä kerran kuussa, ja toisaalta kander myös ajatella se niin, että kerran kuussa ridaustunti ei oikein vie eteenpäin. Kannattaa alkuun käydä useammin, tai ottaa vaikka joululoma- tai hiihtolomakurssi, jolla sitten pääsee hyvin alkuun. Kirkkonummella muutamia talleja, jonne voi mennä / tulla miten sattuu. Mutta ne on aika villejä. Ratsastuskoulut turvallisia, mutta tosiaan viikkotuntisysteemillä. Hinnat on 33-55€ nyt tunnin osalta kausikortilla Espoo -Kirkkonummi-akselilla.

  Issikkatallit oma juttunsa, voi lähteä ihan kokemattomanakin issikoiden kanssa metsään ohjatussa ryhmässä. Mutta se tosiaan aika erilainen juttu. Kysy vaan tarkemmin, mulla aika hyvin hanskassa ratsastushommat ja tallit täällä suunnilla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jutskataan aiheesta lisää, kun treffataan! Syyslomalle vanhimmille lapsille suunnitteilla just intensiivikurssi mökkiympäristössä.

   Poista
 15. Moi! Ihan ajankohtainen aihe. Oon kanssa sitä mieltä, että mitään pakollista harrastusta ei tarvii olla, varsinkaan jollei lapsella ole mitään hinkua mihinkään. Meillä ehkä mies on enemmän alkanut vihjailla, että Oskukin vois jonkun alottaa. Ja toki saakin, jos vaan osoittaa kiinnostusta johonkin? Mutta mitään stressiä siitä ei ehkä kannata ottaa.

  Huh noita kirppishintoja muuten siellä! Meillä on tässä lähellä pari paikkaa, joissa oon myynyt. Toinen 23/vko ja toinen 20 + 5% provisio. Tällä hetkellä kamaa just tässä provisiollisessa, mutta sielläkin oli tarjouksena toinen viikko 15€.

  Hyviä myyntejä sulle kuitenkin! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Akselissa toinen viikko on samanhintainen kuin eka, mikä on ihan hassu juttu. Ei kannata ottaa kuin yksi viikko kerrallaan... Mun mielestä toka viikon pitäis ehdottomasti olla edullisempi.

   Poista
 16. Järkkyä toi Akselin meininki. Saa olla mun vika myyntiviikko toi ensiviikkoinen.
  Harrastuksista; hyvä, jos lapsi itse saa valita harrastaako vai ei. Meillä saa isommilla mennä max 3 päivää viikossa ja Matulle riittää mainiosti se voimistelu kerran viikossa. Mutta nää on niin lapsesta ja perheestä kiinni nää jutut. Toiset tykkää mennä ja harrastaa, toiset ei. Rentoja hauskanpito- ja harrasteryhmiä saisi tosiaan olla enemmän. En mäkään kauheasti harrastanut lapsena, leikittiin ja remuttiin pihoilla kavereiden kanssa. Ja kivaa oli :)

  p.s. to-iltapäivisin Kaskikappelilla on koululaisten Kaskiklubi 13-15.30. Linda menee, V varmaan myös. I sinne???

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä minäkin mietin reippaasti, otanko enää Akselista pöytää ensi viikon jälkeen! Menee maku kierrätyksestä!
   Ruvetaan järkkään omia kirppiksiä! Tulijoita riittää taatusti, sekä myynti- että ostopuolelle!

   Poista
  2. Täällä olen vieläkin tuohtuneena Akselin ahneudesta; omia kirppiksiä - mä olen mukana!!!

   Hanna(-Maija)

   Poista
 17. Meillä kans harrastuksia on kaikki mitä lapsi-ihmisen elämään muutenkin kuuluu;pyöräily, kirjasto tai uimahallireissu, yhdessä lukeminen, askartelu, leipominen tms tavallinen. En ole minnekkään suuntaan heitä puskenut vaan lasten ehdoilla mennään. Tyttö 8v aloitti nyt juuri ekan "harrastuksensa", ratsastuksen kerran viikossa. Tai, kävi kyllä vuosi sitten viiden kerran miniponi-kurssin. ;)
  Ja kymmenvuotiaalla ollut kahden vuoden ajan partio 1 krt/vko ja keilausta viime vuodesta alkaen 1krt/vko. Nyt meinaa lopettaa partion. Enkä aio painostaa jatkamaan, kun retkeilevät telttaillen iskän metsäintoilun takia muutenkin. Ja sählystä on nyt innoissaan ja aloittaa treenit 2krt/vko. Sellaista meillä.
  Ole huoleti vaan. Jos jostain on tuleva "ammattilainen" niin kyllä ne lahjat näkyvät myöhemminkin aloittaneilla.;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No onhan noita tavallisia harrastuksia, kun alkaa listata... Ja just muistin, että talvellahan me sitten lasketellaan, eli viikonloppuisin pitää olla aikaa siihen!
   See you!

   Poista
 18. Meidän Sarkku kävi ystävän kanssa "hevostelemassa" täällä:

  http://www.tallifagerang.fi/tunnit.html

  ja tykkäsi kovasti.

  Mirka

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti vinkistä! Perehdytään paikkaan!

   Poista
 19. Ihania arkipäiviä sinne! Toivottavasti harrastuspähkäilyt päätyvät toimivaan tulokseen :)

  VastaaPoista
 20. Kiitos kaikille mielenkiintoisista kommenteista! Aihe tuntuu olevan ajankohtainen!
  Katsokaapa tämä uutinen! Liippaa läheltä!
  http://yle.fi/uutiset/lastenpsykiatri_pikkulapsi_ei_tarvitse_harrastuksia/6275636?origin=rss

  VastaaPoista

Kiva kun kävit blogissani! Kiitos kommentistasi!