perjantai 12. marraskuuta 2010

Materia rules

Uusimmassa Glorian Koti -lehdessä (Glorian Koti, marraskuu 2010) puhutaan tavarasta ja siihen kiintymisestä. Ostohysteriaa, tavaramaniaa, rojuterapiaa... Tällä aiheella on monta eri nimeä.

Kolumnisti Kaj Kalin kiteyttää hyvin minuun osuvan ja uppoavan ajatuksen:
"Ihmiskunta elää sälän, roinan, tavaran ja kapineiden viidakossa. Kasvi- ja eläinlajit hupenevat päivittäin, mutta esineet ovat räjähtävän elinvoimaisia. Kun kaikkea on enemmän kuin tarpeeksi, tulee karsimisesta terapiaa ja uudenlaisen henkisyyden harjoitusta. Tavaroista on yllättävän vaikeaa päästä irti. Vai tavaratko ne pitelevät kiinni meistä?"


Näinhän se on? Tavaraa on ihan liikaa ja uutta tulee koko ajan sisään ovesta! Kun pysyisi edes nollatilassa, eli saisi jokaisen uuden tavaran edeltä jonkin vanhan ulos. Uuden ostamisesta ja kirppislöydöistä tulee hyvä mieli. Shoppailuterapiaa. Kuulostaako tutulta?Ajattelin ottaa marraskuun teemaksi "Viisi tavaraa päivässä kiertoon" ja "Ei turhia ostoksia". Lähdetkö mukaan? 

Kuvituksena tässä postauksessa minua tällä hetkellä kotona ilahduttavia juttuja, sitä ihanaa materiaa!


Mukavaa viikonloppua!

24 kommenttia:

 1. Tuleva joulu herättää välillä ahdistavia ajatuksia juuri tuon vuoksi. Toki monta mukavaakin lahjaa, mutta myös uutta, tarpeetonta tavaraa nurkkiin pyörimään. Tekisi mieli sanoa muutamalle lahjanantajalle, että minulle voi jättää lahjan antamatta, ellei oikeasti keksi jotain erittäin sopivaa. Itse annan mielelläni lahjaksi käyttötavaraa ja yleensä itsetehtyä sellaista; lapasia, sukkia, pipoja, huiveja. Ainakin ajattelisin, että niille aina löytyy käyttöä eivätkä ne kertyisi kenellekään nurkkiin ahdistavaksi rojuksi.

  VastaaPoista
 2. Mukava haaste, toivottavasti lisää intoa muillekin.

  Mä olen itsekseni miettinyt asian pikemminkin niin, etten vietä älä osta mitään päivää tai viikkoa, vaan yritän vähän pitkäjänteisemmin toteuttaa samaa asiaa. Eihän meillä käydä kaupassakaan kun pari kertaa viikossa ja autoa en aja edes joka viikko.
  Nyt joululahjoja yritän tehdä itse, ja kankaita käyttää omista varastoista. Kiertoon laitan aina kaiken, mistä suinkin maltan luopua. Meillä lelutkin kiertää lainaringissä. Näin lapsetkaan ei kyllästy.

  Tavara sinänsä ei ole pahasta, jos se on rakas ja siinä on tunnearvoa. Myös hyvä mieli on tärkeä. Mutta tosiaan jos hyvä mieli tulee vain tavaran hankkimisesta, ollaan väärillä vesillä.
  Harhaanjohtavaa on kuitenkin nykymuoti, kun ihaillaan kliinisiä ja tyhjiä koteja. Missä on perinnöt, lahjat ja oma menneisyys. Kaikesta ei saa luopua, ja elämää ei saa siivota liikaa. Mummon perintokannu on arvokas ja täynnä hyvää, vaikka onkin tavara ja hyllyntäyte.

  Mukavaa viikonloppua sinne!

  VastaaPoista
 3. Ellimelli: Minäkin yritän muistaa läheisiä kivoilla ja näteillä käyttölahjoilla tai sitten jollakin syötävällä. lapset ovat tietty eri asia, mutta sitä muovikrääsää en kyllä haluaisi taloa täyteen...

  Emilia: Kaj Kalin vertasi kolumnissaan tavaroita puutarhan viherkasveihin. Osa on monivuotisia perennoja, osa yksivuotisia, jotka joutavatkin pois. Osa tavaroista puhkeaa kukkaansa vasta ajan kanssa. Ihan osuva vertaus! Mukavaa viikonloppua sullekin!

  VastaaPoista
 4. Pitäisi varmaan ryhtyä, mutta mutta kun en usko, että sittenkään saan niitä tavaroita ulos asti, vaikka kyllä pitäisi. Kohta pitää varmaan luopua kirppisideasta ja kantaa kamat Lähetystorille...

  Ihanaa viikonvaihdetta!

  VastaaPoista
 5. Just peruutin Glorian Kodin, joten kolumni jäi lukematta :(

  Olen miettinyt, että millaistahan olisi esim. käydä Kiinassa jollakin sisustus tms. messuilla. Voisi olla aika ahdistava kokemus.

  Itse olen kyllä nykyään tullut tosi kulutuskriittiseksi. Mietin tarkasti mitä ostan ja pyrin ostamaan tarpeeseen. Ja mieluummin laadukasta ja kestävää kuin halpisroinaa.

  Mukavaa tulevaa viikonloppua!

  VastaaPoista
 6. Hyvä haaste! Tohon sun toiveeseen "kun pysyisi edes nollatilassa, eli saisi jokaisen uuden tavaran edeltä jonkin vanhan ulos" on muuten olemassa yksi ratkaisu: http://www.netcycler.fi/

  Tuolla Netcyclerissa voi hankkia tavaroita tekemällä vaihtokauppoja, eli aina kun hankkii jotain, pääsee jostain samalla eroon. Hyvin toimii,ja samaa ihanaa kirpparimielihyvää syntyy kun hankkii jotain.

  Vältän tavaran haalimista itselle ja muille, eli ostan tupari-ja synttärilahjoiksi jne. vain syötävää tai juotavaa enkä tavaraa.

  VastaaPoista
 7. Vekarus: Tuossa tavaran hävittämisessä on munkin mielestä vaikeinta se nyssäköiden poisvieminen, jollei sitten vie suoraan sekajätteeseen. Se tuntuu minusta niin väärältä. Uff, Kierrätyskeskus tai Fida ovat parempia vaihtoehtoja. Just lähti iso kassi Viron-keräykseen. Ihanaa viikonvaihdetta myös teille!

  Merja K: Minäkin olen kriittinen uutena ostetun tavaran suhteen, mutta mulla ovat heikkoutena nuo kirppikset. Sieltä tulee raahattua turhaa tavaraa, kun halvalla saa... =)

  Johanna: Olen kuullut ja lukenut tuosta netcycleristä. Idea on loistava. Täytyykin käydä taas katsomassa tarkemmin! Kiitos hyvästä vinkistä!

  VastaaPoista
 8. Siis ihanat orkideat, oikein mieltä piristaävät, hiukkasen haen täältä blogimaailmasta lohtua pepulleen menneen viikon takia ja kyllä sitä vaan löytyykin. Ja tuo haaste on ihan huippu, olisi tuota tavaraa huutikseen ja muutenkin ylimääräistä, joten innolla olen mukana miettimässä tätä tavaramaailmaa. Ja ei mitään turhia ostoja, se muuten tekee tosi hyvää kukkarollekin :)

  VastaaPoista
 9. Luin saman jutun. Ja halusin unohtaa kotona pullistelevat kaapit, laatikot ja tasot, ääk. Siis ne jotka on täynnä tarpeetonta tavaraa. Ahdistaa tää tulevan joulun(kin) tavaramäärä. Jos vaikka vähän ja hyvää olis joulun resepti? Ehh...

  Mä en vnyt voi yhtyä tähän loistavaan kampanjaan koska joululahjoja on alettava hankkia hyvissä ajoin...Mutta tammi-helmikuussa, sitten mukaan!

  VastaaPoista
 10. Aina ajankohtainen aihe. Tää joulun odotus -aika on vaan paha tohon. Tekee niin mieli hankkia jotain uusia joulukoristeita tai jotain muuta. Tavarat ympärillä tekee kyllä olon onnelliseksi ja turvalliseksi. Siis kun niitä on sopivassa määrin. Olen haaveillut tämän syksyn tyhjästä vaatekaapista (ikinähän siellä ei ole päälle pantavaa). Siis sellaisesta, jossa on vain muutama yhteensopiva vaatekappale, joita käyttää. En nytkään käytää kuin muutamaa ja kaappi on aivan täynnä. Siitä voisin aloittaa! :)

  VastaaPoista
 11. Sarppu: Hienoa jos ihanat orkideani saavat piristystä sinunkin viikkoosi. Ihanat ystäväni toivat ne viime viikonlopun juhliin.

  Hanni: Tässä haasteessa on kyse turhan ostamisesta. Eli joululahjat ovat mielestäni tietynlainen velvoite, ja enemmänkin mietin kaiken turhan omaksi iloksi ostelun vähentämistä. Just mietin noita Sinin mainitsemia joulukoristeita ja uusia juhlavaatteita, vaikka kaapit tosiaan pursuavat kivoja juttuja. =) Samalla pohdin, miten toteutan lasten joulukalenterin jotenkin järkevästi ilman turhaa krääsää!

  Sini: Kurkkaa myös edellinen vastaus Hannille... Tavara tekee tosiaan onnelliseksi, mutta just sopivassa määrin. Eli olen kyllä huomannut että pienempikin lohtushoppailu riittää. Yksi kukka lähikaupasta nätisti laitettuna. Eikä jää lojumaan kaappeihin sesongin mentyä ohi, niinkuin esim. joulukoristeet!

  Tästähän tulee kiva keskustelu!

  VastaaPoista
 12. Mä olen mukana! Huomenna varaan taas Akselin. Oikein ahdistaa ruveta ostamaan tavaraa joululahjoiksi!! Ajattelinkin tarkistaa kummilapsille kaikki teatteriesitykset, elokuvaliput, taidekurssit... Tavaraa aion oikeasti välttää ja omat lapsetkin saavat muutaman kauniin tavaran ja sitten jotain elämyksiä :) Tulkoon ne "hittilelut" vaikka kummeilta/isovanhemmilta....

  VastaaPoista
 13. Tottahan toki lähden mukaan näin hyvään ja kivaan haasteeseen. Tosin paljoa ei ylimääräistä ole, mutta aina on parantamisen varaa.
  Minä käyn kiertelemässä kaupoissa ja palaan kotia. Annan asioiden muhia ennen kuin ostan :) Asiat kertyy pitkän harkinnan ja päättelyn tuloksena. Aina tulee myös pohdittua voiko tuotteen tehdä itse.
  Kaunis orkideat!

  Antoisaa viikonlopun jatkoa :)

  VastaaPoista
 14. Samoissa mietteissä täälläkin. Ystävän kanssa juuri keskutelin aiheesta, miksi säätellä kaapissa jotain, mitä ei tarvitse. Hankintoja olen yrittänyt miettiä tarkemmin. Kirpparilla se on vaikeampaa, helposti tulee napattua tavara mukaan kun hintakaan ei ole esteenä. Mitään turhaa en kuitenkaan haluaisi kaapin täytteeksi ja jatkuvasti lähtee meille tarpeettomat huuto netin, kirpputorin tai keräyslaatikon kautta kiertoon. Mitään käyttökelpoista en halua roskiin laittaa. Nyt on ahtaat tilat ja mitään turhaa ei mahdu säilyttelemään, mikä on toisaalta hirmu hyvä. Kuinkahan sitten käy kun tilaa on enemmän, alkavatko kaapit vaivihkaan täyttyä. Aion tehdä listan jutuista joita lapset oikeasti tarvitsevat tai mitkä olisivat järkeviä lahjoja. Annan sen sitten eteenpäin mummeille ja kummeille, ettei tulisi sitä turhaa roinaa, joka joutaa saman tien kiertoon.

  VastaaPoista
 15. Tunnistan itseni aika hyvin tästä. Viime aikoina olen koettanutkin olla ostelematta mitään "turhaa kivaa", mutta välillä tulee vastaan niitä kompastuskiviäkin.. Joten hengessä mukana! Lupaan olla ostamatta mitään uusia joulukoristeita ainakaan. Joululahjojakin aattelin tehdä pitkälti itse. Ja kirppiskasa kasvaa tuolla jatkuvasti, heittelen sinne kasseihin säännöllisesti kaikkea myytävää. Joskus keskitalvella varmaan varaan hyllyn taas.

  Iloista isänpäivää sinne♥

  VastaaPoista
 16. Tämä "viisi tavaraa päivässä kiertoon" on tosi hyvä haaste! Voisin toteuttaa sitä ihan omassa varastossakin. Vielä on muuttojen jälkeen purkamattomia laatikoita :)

  En itse usko siihen, että aina, kun ostaa jotain, laittaisi myös jotain pois. Uskon enemmän kerralla kunnolla -tyhjennyksiin. Silti olen sitä mieltä, että itselle rakkaita asioita kannattaa säästää.

  Toivon, että ehdin toteuttaa jonkinlaisen tyhjennyksen jo ennen joulua. Kiitos siis vinkistä ;)

  VastaaPoista
 17. Hieno idea! Yritän taas vähentää tavaraa ja varasin kirppikseltä pöydän. Keväällä viimeksi pidin kirppispöytää ja silti tuntuu, ettei tavara vähentynyt yhtään. Pitäisi vain karsia rajummin, kenties ottaa puskutraktori avuksi ;-)

  VastaaPoista
 18. Sari: Lelukatalogit on aika ahdistavia, kun sieltä tulevat ne muovikrääsäideat. Nuo leffaliput yms. kuulostavat mainiolta lahjaidealta. Pitää vaan miettiä hyvissä ajoin, että ei tule viime hetken paniikkia...

  Marie Elisabeth´s rum: Tuo ostosten miettiminen on hyvä idea. Ei tule ostettua mistään "hulluilta päiviltä" hätäisesti!

  Kirsikka: Minullakin on se perusperiaate, että toimivaa tavaraa ei laiteta roskikseen. Pahaa tekee katsella välillä yhtä naapuria, joka laittaa surutta kaikenlaista sekajätteeseen. Eikä ole taatusti ainoa.

  Teija: Mulla on myös sama systeemi, että iso kirppiskassi on jatkuvasti valmiina avaamaan kitansa. Sinne on hyvä heittää lapsille pienet vaatteet samantien. Minäkin odottelen kevättalvelle seuraavaa kirppismyyntisessiota.

  Tuulella: Viisi tavaraa päivässä on oikeasti todella helppo toteuttaa – ainakin meidän taloudessa. Ylimääräistä tavaraa piisaa. Ehkä joskus parin vuoden päästä olisi sitten vaikeampaa... =)

  Kuukki: Mitäs teet kirppikseltä yli jääneille tavaroille? Olen huomannut, että ne pitäisi laittaa keräykseen samantien, koska muuten läjät vaan eivät pienene.

  ps. Tänään meille saapui neljä kassillista kivoja pojan vaatteita... Käyttöön tulevat, mutta hieman mietin, että nyt pitäisi laittaa sama määrä jostain ulos. Iik! Systeemini pettää! =)

  VastaaPoista
 19. Nonna, ne lelukatalogit pitää heti postilaatikolla heittää paperikeräykseen! Ne generoivat vain toiveita, jotka eivä oikeasti tulisi mieleenkään lapsille, ne kouluttavat lapsia haluamaan asioita... yksi katalogi lipsahti sisälle asti ja hetihän se homma repesi käsistä :) Ilman sitä tuli paljon aidompia toiveita.

  VastaaPoista
 20. Tosi tärkeä juttu. Minä hävitin muutossa juuri paljon tavaraa, joten en varmaan pysty laittamaan viittä tavaraa päivässä kiertoon, mutta uusia en kyllä tarvitse. Eikä tänne mahdukaan, joten se on hyvä juttu.

  VastaaPoista
 21. Hieno haaste. Oma keinoni torjua tavaran kertymistä on yksinkertainen. Jos ostan jotain uutta, jonkin vanhan pitää lähteä. Joulu ja pakkolahjojen osto ahdistaa minua, pyrinkin ostamaa käytännöllisiä lahjoja.

  VastaaPoista
 22. Tuttuja ajatuksia. Karsimista tarvitsi tehdä meilläkin ja paljon. Ehkä joulun jälkeen olisi aikaa taas sillekin. Ostamista olen onnistunut hillitsemään jo pidempään. Pyrin ostamaan vaan tarpeeseen ja harkitusti. Tai no jos oikeasti ostaisi vaan tarpeeseen, ei kai sitä paljon muuta tarvitsisi kuin ruokaa yms. ja joskus vuosien päästä lisää vaatteita. On varmaan anoppini ansiota, että olen tullut kriittisemmäksi ostamisessa. Hän ostelee ihan älyttömästi koko ajan, mutta pääasiassa tarjouslöytöjä itselleen, lapsilleen, lastenlapsilleen, sukulaislastenlapsille jne. Ja toisaalta sitten nuukailee jossain tietyissä asioissa. Me vaan pyöritellään silmiä ja naureskellaan, kun hän selittää: "Mää ostin nää tuolit, kun ne oli -70%, ne oli sentään ollut xxx euroa ja nää on tosi kivat. Ei mulla kyllä oo niille mitään paikkaa, mut mää vien ne autotalliin, jos niille joskus vaikka tulis jotain käyttöö"!!! :D

  VastaaPoista
 23. Jotain pois jos uutta sisään-juttu toimii kyllä mikäli se kotiin kannettu juttu ei ole UUSI, kaupasta ostettu. Tekeehän siinä itselleen palveluksen, muttei maapalloa ajatellen. Niitä tavaroita kun valmistetaan juuri niin paljon kun niille on kysyntää ja kun tavara on valmistettu ei se täältä pallolta häviä vaikka sen omasta kodistaan saisi ulos työnnettyäkin.
  Maailma hukkuu jo nyt roinaan. Pitäisi koettaa hyödyntää sitä jo olemassa olevaa eikä valmistaa jatkuvasti uutta.

  Olen mukana haasteessa, ollut tietämättänikin monta viikkoa :)

  VastaaPoista
 24. Tämä kuulostaa sellaiselta jutulta, joka minun pitää lukea :-/ Kodintarvikkeet, huonekalut, lasten lelut tms. eivät ole ongelmana, kirjojakin olen opetellut lainaamaan ( tarkoittaa sitä, että moni kirja joutuu odottamaan lukuvuoroaan pitkään, mutta parempi kuitenkin näin ), mutta ne vaatteet - toivotonta. Yritystä kyllä on.

  VastaaPoista

Kiva kun kävit blogissani! Kiitos kommentistasi!